Млечните продукти поскъпнаха на едро и през тази седмица. Кравето сирене поскъпва с 1.2 на сто и се търгува по 11.53 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ се предлага с 1.7 на сто повече – по 18,34 лева за килограм, показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Нагоре върви и цената на кравето масло. Пакетче от 125 грама поскъпва с 3.1 на сто и се търгува по 2.62 лева.
И при плодовете има редица цени, които тръгват горе. Лимоните поскъпват с 4 стотинки и се купуват по 2.44 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 5 на сто и се търгуват по 1.90 лв. за килограм, мандарините скачат с 5.7 процента до 2,43 лева за килограм. Бананите се продават по 3,16 лева за килограм. Ябълките поевтиняват с 5.6 на сто и се предлагат по 1.34 лева за килограм.
В същото време пилешкото месо поевтинява с 4.9 на сто до 6.00 лева за килограм. Захарта поевтинява с 1.2 на сто и се продава по 2.51 лева за килограм в края на седмицата.
Олиото също продължава да поевтинява – с 7.1 на сто и се продава по 3.68 лева за литър.
Поне на едро, поевтиняват продуктите за салата. Оранжерийните домати поевтиняват с 5.6 на сто до 3.86 лева за килограм през последната седмица. Оранжерийните краставици падат с 8.9 процента и се купуват за 5.55 лева за килограм. Червените чушки поевтиняват с 0.5 на сто до 4.14 лева за килограм в края на седмицата.
По-ниска е и цената на картофите с 1.7% и се продават по 1.19 лева за килограм, а морковите отстъпват с 6.4 процента и се търгуват по 1.17 лева за килограм. Зелето се предлага по 0.83 лева за килограм.
Брашно тип „500“ поскъпва с 1,5 на сто до 1,38 лева за килограм.
Оризът поевтинява с 0,3 на сто и се купува по 3,17 лева за килограм. Яйцата поскъпват с 1 стотинка и се продават по 0,39 лева за брой на едро в края на седмицата. Само преди броени дни Евростат показа, че България е в „топ 4“ по скъпи цени на яйцата.