Докторът на Доган: Проф. Любомир Спасов стана ректор напук на закона

Законът за висшето образование забранява някой да е ректор или декан повече от два пъти, но той очевидно не важи за проф. Любомир Спасов, който беше дълги години директор на бившата правителствена болница „Лозенец“ и декан на Медицинския факултет на Софийския университет, пише „Капитал“.

63-годишният Спасов, наричан „докторът на Доган“ заради близостта си до почетния лидер на ДПС, ще заеме поста за трети път по неизвестно какви критерии и ще управлява факултета две години, докато навърши 65 години, след което няма право да заема висша управленска длъжност в академичните структури.

Спасов е избран с гласовете на 51 от общо 102 участвали в гласуването членове на общото събрание на факултета, като 23 от тях са студенти. По правило изборът става с 50% плюс един глас, а според протоколите са регистрирани 102 души. Документите обаче са преправени и в тях са записани 101 присъствали.

Освен това от надпреварата са отстранени служебно лекарите преподаватели и са оставени да се състезават за постове само онези, които са от неклинични специалности – биология, химия, физика, биофизика, които се изучават в първи курс във факултета. На действащите лекари е забранено да бъдат предлагани за заместник-декани, председатели на общото събрание, членове на факултетния съвет и т. н.

По принцип предклиничните специалности съставляват 1/10 от състава на медицинския факултет и лекарите, които преподават реална медицина и практикуват, са се възмутили, че им отнемат правото на глас. Те са обжалвали във Върховния административен съд цялата процедура по избора на проф. Спасов за декан, а освен това са пуснали жалба и до ректора на университета и контролния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Кандидатурите за декан на последните избори са били две – на проф. Спасов и на доц. Дорина Асенова, досегашен декан. Спасов се е самопредложил като кандидат, отстранявайки служебно Асенова. Самият Спасов е бил декан общо 10 години до 2019 г. независимо от ограничението по закон от два пъти по четири.

След това за декан е избрана доц. Асенова, която освен това оглавява Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Лозенец“. По думите ѝ доц. Асенова е заварила изключително тежък период за факултета и болницата. След избора ѝ настъпила пандемията и се наложило студентите да учат през лятото. Междувременно болницата се бореше да оцелее като самостоятелна структура, а не да бъде обединена с педиатрията и да се превърне в детска болница.

„След уволнението на проф. Спасов от служебното правителство нашите отношения се влошиха изключително много, тъй като той смяташе, че болницата и факултетът трябва да се борим непрекъснато да изчистим неговото име и да го върнем обратно на директорския пост“, казва доц. Асенова пред „Капитал“.

Допълва, че след множество скандали по темата през последната година не е събирала деканския съвет, в който участват Спасов, професор по физика и професор – медицинска сестра, които са верни на проф. Спасов, а от своя страна той е водел и друг преподавател, който не е член на факултета. Събранията се превръщали в махленски свади защо факултетът не настоявал публично за връщането на Спасов начело на болницата.

Веднага след уволнението му като директор през 2021 г., Спасов поискал от Асенова да уволни директора на симулационния център в болница „Лозенец“ и да го назначи на поста. Получил назначението и оттогава това е длъжността му заедно с поста заместник-декан на Медицинския факултет. През 2022 г. Спасов кандидатства за директорския пост на болница „Лозенец“, но комисията в здравното министерство, назначена от служебния министър Асен Меджидиев, не го одобри.

Преди няколко месеца, в разгара на кандидатдеканската кампания, проф. Спасов е поискал от академичния съвет на университета 20 студенти да бъдат назначени като демонстратори в симулационния център. Именно тези студенти са в основата на гласовете на Спасов за избора му за декан, тъй като от 51 подкрепили го 23 са студенти. На първото заседание на факултетния съвет в края на миналата седмица той предлага 20 от тях да бъдат назначени на заплата от 900 лв. в симулационния център.

Както са разказали пред „Капитал“ доц. Асенова и доц. Йорданка Узунова, досегашен заместник-декан и оглавяваща Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Лозенец“, лекарите преподаватели били изправени пред стена от закононарушения по време на общото събрание за избор на декан и ръководни органи на медицинския факултет.

За Спасов са гласували недостатъчно хора, като основната част от тях са студенти. На всички лекари, които работят в УМБАЛ „Лозенец“, напълно незаконно е било забранено на самото събрание да заемат длъжност във факултета, общото му събрание и факултетния съвет. Правилото обаче има изключения за верните на Спасов хора.

Веднага след проблематичния му избор Спасов напълно незаконно е спрял обявените отдавна конкурси за професори, доценти и асистенти.

Серия от тежки нарушения на Спасов – правоприлагащите институции пасуват

Припомня се, че през 2021 г. Спасов беше уволнен от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров заради сигнали за търговия с органи в болницата и заради това, че беше позволил висш служител на Министерския съвет по времето на ГЕРБ да се пререди пред останалите чакащи за трансплантация.

Управлението на Спасов на бившата правителствена болница стана емблематично в разследването „Осемте джуджета“, от което стана известно, че един от потърпевшите, Илия Златанов, е рекетиран, че синът му ще бъде убит в болница „Лозенец“, ако не прехвърли асансьорния си бизнес – или подписва пред нотариус смяна на собствеността, или на сина му няма да бъде извършена животоспасяваща процедура.

Преди повече от месец в болницата беше открит таен луксозно обзаведен апартамент, построен от Спасов, в който е имало подслушвателна техника и се е ползвал за почивка само от него.

До момента прокуратурата и полиция, изглежда, не са открили нищо за смятания за близък на лидера на ДПС Ахмед Доган проф. Спасов по случаите, в които богати възрастни хора от Израел, Германия и Япония са получавали органи от бедни роднини от Украйна и Молдова. Интерпол изпрати на България специална бюлетина по случая, а здравните институции – доклади в ДАНС и прокуратурата за случаите, особено за тези, в които доказано посолствата твърдят, че двете страни не са били никакви роднини.

Няма обвинения и за случаите с рекет на пациенти, нито пък за незаконното послушване, осъществявано върху пациентите, посетителите и лекарите на бившата правителствена болница. По времето на последния кабинет на Бойко Борисов тя беше прехвърлена от Министерския съвет към Министерството на здравеопазването, което е неин принципал.

Финансовото ѝ състояние продължава да бъде тежко като наследство от управлението на Спасов, за което той не е понесъл отговорност. Въпреки всичко болницата продължи да бъде галеник на властта и в края на миналата година тя получи 15 млн. лв., за да си покрие дълговете от времето на Спасов – лукс, непознат за всички останали болници.