Документи: Доклади за атомните електроцентрали на Германия са били фалшифицирани

Високопоставени германски правителствени служители от министерството на икономиката умишлено са фалшифицирали докладите на експерти, за да внушат, че ядрената енергия вече не е жизнеспособна в страната.

Вътрешни документи и имейли, получени чрез съдебна заповед от списание Cicero, разкриват, че дългогодишните привърженици на поетапното прекратяване на ядрената програма от Зелената партия на високи позиции във властта са скрили или променили докладите за германските АЕЦ, тъй като противоречат на идеологическите им убеждения.

След катастрофата в японската атомна електроцентрала Фукушима през март 2011 г. германският парламент гласува в подкрепа на затварянето на всички подобни съоръжения в страната. През април 2023 г. последните три действащи атомни електроцентрали в Германия бяха изключени.

Патрик Грайхен и Щефан Тидов, тогава заместник-секретари съответно в министерствата на икономиката и на околната среда, са изиграли ключова роля в усилията да се представи удължаването на експлоатационния живот на германските атомни електроцентрали като опасно.

Двамата са заговорничили, за да попречат на ръководителите си да се запознаят с всякакви технически доклади, които опровергават това предположение. Тези документи от март 2022 г. ясно посочват, че с рязко намаляващия внос на руски газ „удължаването на експлоатационния живот на атомните електроцентрали“ би могло да облекчи тежката ситуация в енергийния сектор на Германия и да предотврати рязкото покачване на цените през следващата зима.

Въпреки това зелените висши чиновници, недоволни от това заключение, са пренаписали документа, като са добавили посланието, че всяко удължаване на експлоатацията на останалите атомни електроцентрали „не е състоятелно от съображения за техническа сигурност“.

Медията предполага, че министърът на икономиката Роберт Хабек най-вероятно е видял само преработената версия на доклада, а не оригинала.

Изправен пред заплахата от задаващи се енергийни дефицити, на 17 октомври канцлерът Олаф Шолц нареди останалите три атомни електроцентрали да останат в експлоатация през цялата зима, въпреки предупрежденията, идващи от министерствата на икономиката и околната среда. Въпреки това политиката за пълно прекратяване на производството на ядрена енергия остава непроменена.

С нарастването на цените на енергията индустриалният сектор в Германия се изправя пред все повече трудности, като един на всеки трима производители обмисля да премести производството си в чужбина заради скъпата електроенергия, съобщи Bild през февруари.