Документиран случай: Мъж разкъса гърлото си, след като се опита да не кихне

Скенерът показал, че е получил разкъсване на дихателната тръба с размер 2 мм

Лекари с предупреждение, след като мъж направи дупка в гърлото си, докато се опитва да не кихне. Пациентът, който е на 30 години, бил откаран в болница в Дънди, Шотландия, със силни болки, след като стиснал носа си и затворил устата си, за да потисне кихането. Скенерът показал, че е получил разкъсване на дихателната тръба с размер 2 мм.

 

Според медици, ако по време на кихане се затворят устата и носът, налягането в горните дихателни пътища може да се увеличи около 20 пъти. Това може да доведе до наранявания, включително спукани тъпанчета, аневризми и дори счупени ребра, пише Би Би Си.

 

Случаят е документиран в медицинското списание BMJ Case Reports.

 

Когато лекарите прегледали пациента, те чули пукащ звук, след като докоснали врата му, и установили, че той няма контрол върху движенията. Мъжът, чието име не се посочва, е шофирал по време на кихането.

 

Той не се нуждае от хирургично лечение и е оставен в болницата за наблюдение. Изписан е и му е дадено болкоуспокояващо и лекарство за сенна хрема. Лекарите също така го посъветвали да избягва напрегната физическа активност в продължение на две седмици.

 

Пет седмици по-късно сканирането показало, че разкъсването е заздравяло.

Лекарят, изготвил доклада, обясни пред BBC Scotland News, че хората трябва да кихат, тъй като това е естествен защитен механизъм на организма за изхвърляне на дразнителите от носните пътища.

 

„Трябва внимателно да покрием лицето си с ръка или с вътрешната страна на лакътя, за да предотвратим достигането на дразнители като вируси, заедно със слюнка и слуз до другите около нас“, съветва той.

 

Лекарят добави, че има някои методи, които хората могат да използват, за да потиснат кихането, без да затварят носа и устата си.

 

„Лично аз използвам друга техника, като натискам с палец горната си устна, точно под носа, без да запушвам носните пътища за няколко секунди – при мен това работи. Като оставяте носните пътища отворени, кихавицата може да излезе, ако задушаването не подейства“, обяснява още лекарят.

 

Внезапното разкъсване на гърлото, известно от медицинска гледна точка като „спонтанна перфорация на трахеята“, е рядко срещано и може да бъде потенциално животозастрашаващо.

 

Докладвани са само няколко случая, включително един през 2018 г., когато мъж в Лестър също разкъсал гърлото си, опитвайки се да задържи кихането.