Домашен арест за обвиняемия за подкуп в Спортното министерство Иван Иванов-син

Според съдебния състав има редица пороци при повдигането на обвинението

Софийският апелативен съд наложи на Иван Иванов – син домашен арест. Той е обвиняем за поискан и получен подкуп в Спортното министерство. Според съдебния състав има редица пропуски при повдигането на обвинението, което на този етап не съответства на доказателствата по делото.

Обвинението не отговаря на доказателствата по делото, твърдят магистратите. В съдебната зала стана ясно, че парите трябвало да стигнат до директор на дирекция в Министерството на младежта и спорта и до заместник-министър, но акцията е пресякла предаването на парите на по-високи нива във ведомството.

По делото обвиняем е и баща му Иван Иванов, който е олимпийски шампион по вдигане на тежести от Барселона през 1992 г. В момента е старши треньор на националния ни отбор. Двамата бяха задържани в края на миналата седмица.

Сумата от малко над 62 000 лв. е дадена от председателя на Федерацията по вдигане на тежести Ариф Маджид. Софийският градски съд наложи парична гаранция от 5000 лв. на Иванов – баща.

Иван Иванов – син поиска от съда днес да му бъде наложена по-лека мярка. Според защитника му Костадин Костадинов не са налице предпоставките той да бъде задържан в ареста. Той отбеляза, че има разминаване между показанията на двамата основни свидетели, както и че няма данни клиентът му да е направил опит да се укрие или да възпрепятства разследването. Нямало доказателства и за това, че Иванов е лице с висока степен на обществена опасност.

Според прокуратурата подкупът от 62 000 лв. бил даден заради 1,250 милиона лв., нужни на Българската федерация по вдигане на тежести за домакинството на Европейското първенство през февруари.