Доналд Туск е новият премиер на Полша (ВИДЕО)

Очаква се страната да поеме по нов път и да размрази отношенията си с Брюксел и Германия

Доналд Туск е новият министър-председател на Полша. Два месеца след парламентарните избори сеймът гласува мандатът да бъде даден на опозицията.

Това слага край на осемгодишното управление на националистите и насочва страната към размразяване на отношенията с Европейския съюз.

На изборите на 15 октомври най-много гласове получи управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС), но тя не намери коалиционни партньори за мнозинство в парламента. След като гласуваха вот на недоверие на премиера Матеуш Моравецки, 248 депутати подкрепиха Доналд Туск за премиер, а 201 бяха против.

Така депутатите дадоха мандата на коалицията от три опозиционни партии. Съставена от центристката „Гражданска коалиция“, коалицията „Трети път“ (християндемократи) и формацията „Нова левица“, проевропейската коалиция има 248 депутати, срещу 194 народни представители от ПиС и още 18 от крайнодясната партия „Конфедерация“, от общо 460 места.

В речта си след избирането му за нов министър-председател на Полша Туск изрази благодарност към полския народ, особено към жените. Той посвети победата на баба си и дядо си.

„От утре ще можем да поправим грешките, така че всеки да се чувства като у дома си в Полша“, каза той, като подчерта, че победата не е само негова, а принадлежи на всички, които са съхранили надеждата за по-добро бъдеще.

Новото правителство ще внесе промени във външната политика на Полша и ще сложи край на дългогодишния конфликт с Брюксел, най-вече заради реформите в съдебната система, въведени от партията „Право и справедливост“. Отношенията с Германия също достигнаха най-ниското си ниво след исканията на Полша за военни репарации в размер на 1,3 трилиона евро.

Доналд Туск е министър-председател на Полша в периода 2007-2014 г. и председател на Европейския съвет в периода 2014-2019 г. Освен че ще се стреми да поправи отношенията с ЕС и Германия, той ще постави по-голяма дистанция между Полша и Унгария, която е в конфликт с Брюксел, пише ДПА.

Очаква се Туск да представи състав на кабинет, а след това да получи одобрение в сейма. Той ще произнесе реч за общата политика на правителството.

Вот на недоврие ще бъде гласуван на кабинета на Туск, преди да положи клетва, както се изисква от Конституцията.

Туск очаква да може да представлява Полша на следващата европейска среща на върха в Брюксел в четвъртък и петък.