българска орда
българска орда

Дориан Александров, председател на „Българска орда“

Ние сме за Европа на отечествата, а не на малцинствата

– Г-н Александров, какво е „Българска орда“ – партия, исторически клуб, сдружение на крайни националисти?

– Не сме съгласни с определението „ултрадясно движение“. „Българска орда“ не е политическа организация, а сдружение с идеална цел. Тя участва в Съвета на патриотичните организации в България, който също не е политическа организация. У нас има над 300 патриотични организации. Най-важните от тях са направили постъпки също да влязат в този съвет. Той бе създаден през май край Мадара, за да изразява гласа на гражданското общество. Не сме нито десни, нито леви. Ако трябва да се определим в този спектър, сме по-скоро в центъра, макар че това не е съвсем точно, защото отхвърляме този модел на политическия живот – ляво, дясно, център, крила и т. н. Този модел е дълбоко погрешен и наложен отвън.

– Какъв модел тогава предлагате?

– Можем да се опрем на наши, исторически доказани модели. „Българска орда“ се занимава с изследване на българската история, интердисциплинарното българознание и българските общности в чужбина. Мога да дам пример с исторически доказани модели на управление, с които е била известна България. Нашата държавност е една от най-старите в Европа. В Средновековието са съществували само Франкската империя, Византия и Българската империя. Сега те са изчезнали, а България продължава да съществува. Така че по отношение на българската държавност и българските модели на управление има много неща, от които да се поучим.

– След като отхвърляте делението ляво-дясно, какво е отношението ви към национализма в сравнение с други подобни организаци. Кой е по националист – ВМРО, БНРП, отец Гелеменов или вие?

– Не е правилно да се определят нещата по този начин. Това, което създаваме, е нещо ново. Предстои да се създаде политически субект по линия на Съвета на патриотичните организации. „Българска орда“ обаче запазва гражданските си функции – занимания с българознание, културнопросветни функции, изследване на историята и т.н. Виждате колко е различно това от тези партии, за които говорите.

– Като оставим настрана историческите ви интереси, вие самият как бихте определили ордата и съответно съвета, в който участвате?

– Ами то си е казано – Съвет на патриотичните организации в България. Ние сме патриотична организация.

– А какъв е вашият критерий за разликата между патриотизъм, национализъм и шовинизъм?

– Ние сме за отворения национализъм. Ние не сме против ЕС, но сме за Европа на отечествата, а не за Европа на малцинствата, каквото е желанието на еврокомисарите – да има някакви територии с население, но да няма нация, да няма държава.

– На заседанието в събота ваши структури се оплакаха, че на места хората ви смятат за фашисти. Откъде идват тези обвинения?

– Идват от такива публикации, подобни на вашите. Хората реагират така, без да са наясно с нашите цели и задачи. Може би недостатъчно представяме в публичното пространство нашите цели и принципи, по които работим.

– А можете ли да гарантирате, че във вашата организация и в този патриотичен съвет няма хора с крайни или фашистки убеждения?

– На Мадара се появиха формации с крайни виждания и лоша характеристика. Те не бяха допуснати в съвета.

– Защо имате толкова особено отношение към Тангра? Нова религия ли ще налагате?

– Ние признаваме всички религии, които българите са изповядвали в исторически план – тангризъм, православие, католицизъм и ислям. Българинът е доказал своята толерантност.

борба
Previous
Съдби