Доживотна присъда за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров

През ноември 2022 г., докато изпълняваше служебните си задължения по опазване на държавната граница, той беше застрелян от Енгин Ергуван

Съдът в Одрин постанови доживотна присъда за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров. През ноември 2022 година, докато изпълняваше служебните си задължения по опазване на държавната граница, той беше застрелян от Енгин Ергуван, по опазване на държавната граница.

Той получи и 12 години затвор за опита за убийство на Рашко Рашков и 6 месеца за нанесените щети по автомобила на МВР.

За другия брат Мустафа наказанието е пробация. Решението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Истанбул.

Българската държава е удовлетворена от постановената присъда на първа инстанция. 7-дневен е срокът за обжалване на присъдата на съда в Одрин. България няма да обжалва.

 

 

Днес се проведе третото заседание по делото. До момента не беше представена експертиза от българската държава за щетите по автомобила на граничния патрул. Материалните щети са част от обвинението.

През октомври миналата година братята Енгин и Мустафа Ердован отрекоха да е имало умисъл в действията им.

 

Енгин Ердован заяви тогава, че е стрелял в тъмното, след като видял светлина. Помислил, че са афганистанци. Имал пушка, защото в района имало диви прасета и вълци. През това време брат му Мустафа спял. Двамата били полегнали в долчинка на път за близко село, където отивали, за да са овчари.
Мустафа потвърди, че брат му е стрелял, но и той твърди, че в тъмното се заблудил, че стреля по афганистанци. Енгин каза, че не са знаели че са в гранична зона, защото нямало табела. „Виновен съм, но стрелях по невнимание. Не приемам обвинението за умишлено убийство“, каза през октомври Енгин.