Доживотни присъди за двама от убийците на българския студент Габриел Стоянов в Лондон

Българинът беше нападнат с нож през 2022 г., докато се прибира от дома си

Година след убийството на българския студент в Лондон Габриел Стоянов централният криминален съд произнесе присъдите.

Българинът беше нападнат с нож миналата година през ноември на лондонската улица „Бромли роуд“, докато се прибира към дома си.

Двама от признатите за виновни 18-годишния Алфи Кибъл и 17-годишното момче, намушкало Стоянов, получиха  доживотни присъди.

Третият, участвал в нападението, беше осъден на 6 години и 8 месеца затвор. Имената им не могат да бъдат оповестени поради възрастта им.

Специално за bTV майката на Габриел – Марияна Петрова, заяви, че най-вероятно ще обжалва присъдите. Според съдебното решение Кибъл може да пледира за намаляване на присъдата след най-малко 14 г. и девет месеца зад решетките, а физическият извършител на убийството – след 15 г.

Петрова не е съгласна с тази възможност и има 28 дневен срок да прецени дали ще го обжалва.

Тази присъда идва след продължил близо година процес, при който станаха ясни много детайли за фаталната нощ, в която Стоянов се засича в автобус с нападателите си, които в този момент са на 14,16 и 17 години.

Между тях възниква разправия, след което българинът слиза, малко по късно тримата, въоръжени с бутилка, верига за мотор и нож, го причакват и нападат. Тримата бягат от мястото, а Стоянов умира на следващия ден в болница.