„ДПС не е дъвка”: Делян Пеевски скръцна със зъби на ГЕРБ и ПП-ДБ

В позиция до медиите Делян Пеевски от ДПС, съпредседател на парламентарната група, поиска партията му да не бъде замесвана от ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ в предизборните атаки. „Настоявам лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да не използват ДПС в предизборните си кампании. […] Призовавам лидерите веднага да престанат с ултиматумите, защото неделя ще мине и трябва да седнат на една маса и да управляват заедно, в името на спокойствието и сигурността на хората“, пише Пеевски.

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС не посочва конкретни изказвания и сюжети, но реакцията на Пеевски идва след поредно изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от мобилизиращите му обиколки из страната. Днес (2 ноември) той обяви, че „сглобката“ (както е наричано управлението на страната) не съществува, а „Продължаваме промяната – Демократична България“ си говори с ДПС, но не и с ГЕРБ.

Наскоро бившият началник на кабинета „Петков“ Лена Бориславова коментира, че ГЕРБ и ДПС залагали на Ваня Григорова (издигната от коалиция около БСП и „Левицата“) като резервен кандидат. Кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян не стигна до втория тур на местните избори в София, а ДПС не издигна претендент за кмет на столицата.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов пък директно обвини ДПС (през назначен от нея зам.-председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ Деньо Денев), че е провела активно мероприятие с шумно обявените и опровергавани твърдения за възможни манипулации на машините за гласуване.

Борисов се закани на „Продължаваме промяната – Демократична България“, че след втория тур на изборите ГЕРБ ще решава дали да продължи участието си в управлението, тъй като е доволен от противопоставянето от страна на коалицията на местните избори. „Престанете с ултиматумите!“, пише Пеевски до двете управляващи партии.