ДПС овладя 1/3 от комисиите в НС

ДПС стремително продължава да засилва влиянието си върху законодателната работа на Народното събрание, с все повече ръководни постове в постоянните парламентарни комисии.

От движението вече контролират 5 парламентарни комисии – по бюджет и финанси (ръководена от Йордан Цонев); по икономическа политика (Хамид Хамид); по околната среда и водите (Станислав Анастасов); по транспорт и съобщения (Халил Летифов); по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта (Небие Кабак). За отбелязване е, че ДПС държи ресорите, определящи финансовата и икономическата политика на страната.

А днес хората на Ахмед Доган получиха председателските места в още три парламентарни комисии. Съпартиеца си Цветан Енчев вредиха за ръководител на комисията по политиките за българите извън страната; Ертен Анисова – за председател на комисията по туризъм; а Валентин Тончев, наскоро влязъл в парламента след солидно разместване на изборните листи, оглави комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. И трите комисии досега нямаха председатели.

Както се очакваше, при гласуването в пленарната зала ДПС получи желаното с подкрепата на партньорите си от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това е част от цената на сглобката, на която се крепи управляващото мнозинство в Народното събрание, а и правителството на Денков-Габриел. Така движението вече контролира една трета от 25-те постоянни парламентарни комисии.

Дебат нямаше. Само от „Възраждане“ поискаха Цветан Енчев да обясни какво възнамерява да прави начело на комисията за българите в чужбина. Националистите живо се интересуват от въпросната комисия – миналата година водачът им Костадин Костадинов беше неин председател. Енчев не се отзова. От „Възраждане“ обидено нарекоха новите назначения „пореден политически пазарлък и обслужване на интересите на ДПС“.