ДПС поиска „Лукойл”

Движението за права и свободи (ДПС) иска да управлява, за да реши проблемите с „Лукойл Нефтохим“ и рафинерията да работи нормално и в полза на България. Това каза пред Би Ти Ви депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Вчера парламентарната комисия по енергетика одобри на първо четене проект, предложен от движението, с който се забранява износът от България на нефт и нефтопродукти с произход Русия. Тъй като въпросът е залегнал в европейски регламент, от който България получи временно изключение (дерогация), проектът е за контрол върху прилагането на дерогацията.

Освен това с него се въвежда своевременно облагане с акциз и ДДС на продуктите на „Лукойл Нефтохим“, за да може да са финансира с приходите и от тях компенсацията на бизнеса заради високите цени на тока.

Аталай уточни, че Унгария е имала клауза в дерогацията, която е позволявала да се изнасят нефт и нефтопродукти с произход Русия. По думите му правителството на Кирил Петков е трябвало да поиска от Европейската комисия същите условия. Тъй като това не се е случило, сега служебното правителство има за задача да намери помещения, в които да складира произведените от „Лукойл Нефтохим“ продукти.

„Ако това правителство не може да свърши работата, да даде на нас властта, за да оправим всичко. ДПС ще сме последните, които ще искат да се затвори „Лукойл Нефтохим“. Ако това се случи, тогава трябва да има виновни политици и това са Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова. Затова трябва да има ново правителство, което да стабилизира икономиката“, каза още Рамадан Аталай.

По думите му при спирането на рафинерията цената за крайния пазар няма да е тази, която е в момента, но и никой все още не може да я определи.

Вчера вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев заяви, че България използва 3 млн. тона горива и петролни продукти годишно, като от тях 2.5 млн. тона са дизелово гориво. Тези 2.5 млн. тона се произвеждат в рафинерията в Бургас. В момента България поради сериозните дефицити на дизел няма възможност по никакъв начин да го осигурява, освен той да бъде произведен в рафинерията.