ДПС пристана на ГЕРБ за кабинет

Проектокабинетът „Габровски“, който ще бъде предложен с мандата на ГЕРБ, може да разчита на подкрепата на ДПС. Това коментира пред БНТ депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

Попитан за предстоящото гласуване в пленарна зала, той заяви, че от партията на Мустафа Карадайъ са казали, че ще подкрепят правителството им, без да уточнява кога. В срещата през тази седмица в парламента между Габровски и представители на ДПС имаше немалко допирни точки, но не и изказана сигурна подкрепа.

Отчитайки я, Чолаков насочи търсенето на мнозинство при гласуването към депутатите от „Демократична България“ и БСП, които са заявили, че ще гласуват ‘против“.

„Нека да оставим нашите колеги специално от БСП и „Демократична България“ да преценяват в следващите часове искат ли да постъпят отговорно или ще продължават да са заложници на „Продължаваме Промяната“, каза Чолаков.

ГЕРБ и ДПС имат общо 103 депутати, а с „Български възход“, с която разговорите също преминаха гладко, евентуално те биха станали 115.

По думите на Чолаков това, което ГЕРБ и Борисов правели, е за първи път в българската история да предложат правителство на меритокрацията, което ще бъде съставено от добри, умни и успешни хора. Самият Борисов вчера заяви, че той не се меси в избора на министри, а Габровски просто ползвал мандата на ГЕРБ.

Попитан за опасенията на Христо Иванов и Кирил Петков, че правителство може да бъде избрано като депутати не присъстват или не се регистрират в залата, и така бъде свален кворумът, Чолаков коментира, че това са недостойни разсъждения на подли хора, а ГЕРБ не би постъпила по „този долен начин“.

Корнелия Нинова пък била достоен човек, проявила се достойно при избора на председател на Народното събрание.

„Жена, която като каже „да“ е „да, като „не“ е „не“. Това е човек, с който можеш да разговаряш и да уважаваш“, каза още Чолаков.