Дръжте се! Марица, Тунджа и Арда носят наводнения

В резултат на валежи ще има повишения на речните нива днес и през следващите два дни, сочи информация на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По-съществени ще бъдат те в Дунавския район.

В следобедните и вечерните часове днес ще има краткотрайни повишения на речните нива в планинските части на басейна и в добруджанските реки. В резултат на валежите утре ще има повишения на речните нива в целия басейн, по-значителни в планинските части на водосборите. В следобедните часове в неделя ще има краткотрайни повишения на речните нива в планинските части на водосборите на запад от р. Русенски Лом.

В Черноморски басейн се очакват повишения днес и утре във водосборите на реките северно от Бургас. По-съществени ще са повишенията на речните нива във водосборите на р. Батова, р. Провадийска и р. Камчия, отбелязват от МОСВ.

В Източнобеломорски басейн в следобедните и вечерни часове днес ще има покачване на речните нивата във водосбора на р. Тунджа над гр. Ямбол, във водосборите на планинските притоци на р. Марица и в родопските притоци на р. Арда. В следобедните часове утре ще има повишения в целия басейн, като по-значителни ще са във водосбора на р. Тунджа над гр. Ямбол, в старопланинските и родопските притоци на р. Марица и в родопските притоци на р. Арда.

В следобедните часове на 17 септември в резултат на валежи ще има краткотрайни, незначителни повишения на речните нива в родопските притоци на р. Марица и във водосбора на р. Тунджа над Сливен. В Западнобеломорски басейн днес и през уикенда ще има краткотрайни повишения на речните нива в целия басейн. От МОСВ отбелязват, че водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

От МОСВ обръщат внимание, че за 16 септември е издадено предупреждение от първа степен (жълт код) за валежи и гръмотевици в 20 области от страната.

От Националния институт по метеорология и хидрология съобщават, че облачността ще е предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна, от северозапад на югоизток на места ще превали краткотраен дъжд, след обяд с гръмотевици. Минималните температури в събота ще са между 13° и 18°, а максималните – между 25° и 30°