Другия път по-малко: Стефан Янев доволен от загубата

При първата си публична изява след загубата на изборите тази неделя лидерът на „Български възход“ Стефан Янев определи резултатите на партията си като добри, защото, макар че не успя да влезе в 49-ото Народно събрание, формацията е успяла да привлече 80 хил. избиратели.

Той обясни отлива на избиратели от партията с непопулярните решения, в които е участвала, като например решението за оказване на военна помощ за Украйна, съобщава БТА.

Според Янев партиите в 49-ия парламент трябва да решат двата най-важни въпроса – да бъде сформирано правителство, което устойчиво да решава проблемите на гражданите и бизнеса, и да се намери правилният баланс от гледна точка на фискалната политика и да се приеме бюджет. „Това е отговорност на партиите, които влизат в новия парламент. „Български възход“ ще бъде коректив, макар и извън него“, посочи председателят на партията.

По думите на Янев стилът на „Български възход“ в 48-ото Народно събрание е бил в търсенето на компромис. Този тип поведение го виждаме вече и при други партии, тонът вече е по-смирен, коментира лидерът на „Български възход“ възможността за редовно правителство. Оптимист съм от гледна точка на цялостното говорене, песимизма го оставям на чисто частните партийни сметки, посочи той. Добави, че като извънпарламентарна партия „Български възход“ ще се съсредоточи върху изграждането на партийни структури и предстоящия местен вот.

Зам.-председателят на партията Виолета Комитова не изключи възможността да бъде кандидат на партията за кмет на София на местните избори през октомври. Имам сериозна гражданска подкрепа, но това ще бъде колективно решение, подчерта тя.