Два пътнически Airbus A340 „изчезнаха“ над Иран

Два самолета Airbus A340, принадлежащи на гамбийската лизингова компания Macka Invest, които трябваше да летят от литовското летище „Шяуляй“ до Шри Ланка и Филипините, се озоваха в Иран. Информацията за „изчезналите“ самолети беше публикувана в социалните мрежи още на 29 февруари, но едва сега беше потвърдена официално от литовските власти.

Освен търговско летище в Шяуляй се намира и военновъздушна база на НАТО. Полетните данни показват, че транспондерите на самолетите с регистрационни номера C5-MIA и C5-MIC са били изключени, след като са навлезли във въздушното пространство на Иран. Малко след това платформата за авиационни данни ch-aviation съобщи, че единият самолет е кацнал на летище „Мехрабад“ в Техеран, а другият се е приземил на летище „Конарак“ в Чабахар в южната част на страната. Самолетите са били в Латвия от 2022 г.

Два пътнически Airbus A340 „изчезнаха“ над Иран
Източник: flightradar24.com

По този начин Mahan Air, авиационна компания, работеща в Иран, успя да се сдобие с два самолета въпреки санкциите на САЩ, наложени заради ядрената програма на Техеран, коментира литовската медия vz.lt.

Трети самолет на Macka Invest все още е на летището в Шяуляй. Директорът на латвийското летище Аурелия Куезада съобщи, че самолетът не е получил разрешение да излети заради резервните части, които е превозвал.

„Самолетът трябваше да лети за Филипините, но предполагаме, че е можел да кацне и в Иран. Нищо не можеше да предотврати това. Така че просто не го оставихме да излети, когато разбрахме, че първият самолет е кацнал в Иран“, каза Куезада.

Oro Navigacija, литовският държавен доставчик на навигационни услуги, коментира пред vz.lt, че трите самолета не са събудили никакви подозрения и движението им извън литовското въздушно пространство е в рамките на компетентността на доставчиците на аеронавигационни услуги в други страни.

През декември 2022 г. четири самолета A340, дерегистрирани от Turkish Airlines, излетяха от Южна Африка и кацнаха в Техеран. За разлика от двата регистрирани в Гамбия A340, четирите самолета, регистрирани в Буркина Фасо, летяха с включени транспондери. По-късно сателитни снимки потвърдиха присъствието на четирите самолета Airbus A340 на иранското летище.