Два сигнала срещу Гешев са подадени в СГП

Сигналите са подадени от граждани

В Софийската градска прокуратура са постъпили два сигнала срещу Иван Гешев. По единия от тях е възложена проверка на Антикорупционната комисия, а по другия е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, предаде БНР. Това се случва след активирането на механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Сигналите са подадени от граждани. След отстраняването на Иван Гешев за уронване престижа на съдебната власт, ръководителят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд Лада Паунова е препратила сигналите на компетентната Софийска градска прокуратурата. Тя отговаря за механизма.

От прокуратурата съобщават, че по единия сигнал наблюдаващият прокурор не е установил данни за извършено престъпление, а развитието по другия ще зависи от проверката на Антикорупционната комисия.

Припомняме, че в Софийската градска прокуратурата има други проверки, свързани с Гешев. Той беше разпитван малко преди Висшия съдебен съвет да прекрати предсрочно мандата му.

Едната е по сигнал на временния ръководител на държавното обвинение Борислав Сарафов за незаконни записи, натиск срещу бившия наблюдаващ прокурор по делото „Барселонагейт и неправомерно използване на почивната станция на прокуратурата в Боровец.

Другата проверка е за опит за принуда над самия Гешев да подаде оставка. По нея са разпитвани членовете на Прокурорската колегия, които през май внесоха искане за отстраняването му от поста. Назначена е експертиза във връзка с твърденията на Гешев, че е бил притискан да напусне поста чрез заплахи към него и семейството си. Това станало чрез телефонни обаждания и писмо, за съдържанието, на които разказа самият той.