Две ченгета осъдиха прокуратурата заради Волен Сидеров

Двама столични полицаи са осъдили прокуратурата да им плати обезщетение от общи 50 хил. лв. заради незаконни обвинения, съобщи lex.bg. Това са служителите Емануил Емануилов и Петър Георгиев, които бяха оправдани по обвиненията, че са нанесли лека телесна повреда на някогашния евродепутат от „Атака“ Димитър Стоянов.

Случаят е от 30 юли 2008 г. Тогава Емануилов, Георгиев и колегата им Васил Михайлов спрели привърженици на „Атака“ на ул. „Оборище“ и бул. „Васил Левски“, които отивали към изграден палатков лагер до президентството във връзка с партиен митинг. Младежите се обадили на Димитър Стоянов, който пристигнал с лидера на партията Волен Сидеров и започнала разправия с полицаите, които задържали Стоянов и го отвели в районното управление, където по-късно го освободили.

По-късно обаче тримата са обвинени в незаконно задържане и нанасяне на лека телесна повреда на Стоянов. Полицаите бяха подсъдими цели 11 години. В крайна сметка през 2020 те бяха окончателно оправдани.

След това Емануилов и Георгиев завеждат искове за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Междувременно Михайлов е осъдил държавното обвинение за 20 хил. лв. на първа инстанция.

Пред съда показания са дали съпругите на двамата полицаи. Те са разказали, че заради незаконните обвинение и продължителността на процеса мъжете им са били много притеснени, че ще бъдат осъдени невинни. Те се срамували и се изолорали от близки и приятели.

Присъдените обезщетения не са окончателни и могат да се обжалват.