Две земетресения разлюляха Турция и предизвикаха паника

Районът на Истанбул бе разтърсен от 4,1 по Рихтер

Земетресение от 4,1 по Рихтер разлюля района на Истанбул, съобщи БТА, като се позова на турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Трусът е регистриран в 23:53 ч. местно време. Епицентърът е бил в Мраморно море в района на град Чънарджък, окръг Ялова. Дълбочината му е била 11,18 км.

Земетресението е предизвикало паника сред населението. Усетено е в Истанбул, както и в други съседни на Ялова окръзи.

Екипи на АФАД извършват обследване на терен за евентуални щети, посочи министърът на вътрешните работи Али Йерликая. Няма данни за пострадали хора.

Междувременно в 1:15 ч. местно време бе регистриран трус с магнитуд 4,3 в черноморския окръг Гюмюшхане. Епицентърът на земетресението е бил в района на град Келкит. Дълбочината му е била 15 км.

Земетресението в района на Истанбул разтревожи много хората, след като в началото на месеца трус с магнитуд 5,1 бе регистриран в залива Гемлик (Мраморно море) в района на град Мудания, окръг Бурса. Нанесени бяха щети на няколко сгради и имаше съобщения за пострадали хора при паническото бягане на гражданите от люлеещите се сгради.

На 17 август 1999 г. районът на Истанбул бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха над 17 000 души, а по неофициални данни – близо 40 000 души, а 45 000 бяха ранени.

На 6 февруари 2023 г. мощни трусове разтърсиха Турция и Сирия. Земетресенията причиниха смъртта на повече от 50 000 души в двете страни и сринаха хиляди сгради, оставяйки безброй хора в капана на развалините. Спасители и доброволци се бориха за живота на хиляди хора под отломките.