Двоен ръст на инсултите отчитат специалисти

За първите две седмици от началото на годината невролозите са приели 30 пациенти с животозастрашаващото състояние

Двойно увеличение на пациентите с инсулт, постъпили в Университетската болница „Медика“ в Русе, отчитат специалистите в лечебното заведение. Това съобщи административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алис Муртезова за БТА.

За първите две седмици от началото на годината невролозите са приели 30 пациенти с животозастрашаващото състояние. През най-горещите летни месеци – юли и август, в отделението по неврология на болницата са лекувани средно по 25-30 пациенти с това заболяване месечно, като техният брой е бил почти същият и през месеците ноември и декември, които също бяха топли.

Специалистите отчитат и повишаване на броя на пациентите с лош контрол на артериалното налягане и световъртеж.

Според д-р Росица Кръстева – началник на отделението по нервни болести, това се дължи на рязкото застудяване след по-топли периоди, което води до свиване на кръвоносните съдове и повишаване на артериалното налягане. Тя посочва, че най-застрашени са хората с хронични заболявания – като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения, мозъчно-съдова болест, съдови заболявания на крайниците и диабет, както и всички в напреднала възраст.

Д-р Кръстева препоръчва на хората в рисковите групи да избягват продължителен престой на открито при минусови температури, да поддържат нормална стайна температура в жилищата си, да приемат топли напитки.

Важно е да проследяват два пъти дневно кръвното си налягане и при нужда да посещават личния си лекар или кардиолог. При поява на оплаквания – като главоболие и световъртеж, да не се самолекуват, а да потърсят специализирана лекарска помощ, съветва лекарят.