Джеф Безос измами света с „Чудовището Неси”, прибра $1 милиард

Таен алгоритъм, наречен “Чудовището Неси” е ползван от най-голямата в света платформа за онлайн търговия, за да вдига цените на стоките, които предлага. Това бе разкрито при разследване на Федералната комисия за търговията на САЩ в антимонополно разследване срещу платформата на Джеф Безос.

Новината излезе в САЩ седмица преди грандиозното пазаруване на Черния петък на 24 ноември.

Софтуерът е определял колко да бъдат увеличени конкретни цени, така че едновременно да увеличат печалбата на “Амазон”, да принуди конкуренцията да направи същото и да не откаже купувачите от стоките с увеличените цени. Именно натискът, който по този начин през “Неси” е оказван на конкурентите да повишават цените си за сметка на потребителите, е основната част от разследването срещу компанията на Безос. В случаите, когато конкурентите са отказвали да се подведат по политиката на “Амазон”, “Неси” автоматично е връщал старата нормална цена на продуктите.

Същият алгоритъм е ползван от компанията и в нечестна търговска практика, която служители са описали пред разследващите като спирала на промоциите

При тази практика “Неси” е определял цена на промоционалната стока, която е била равна на някой от големите конкуренти на платформата като “Таргет”. Това натискало и останалите платформи да свалят цените на същата стока. А когато промоцията в “Таргет” приключвала, “Амазон” и останалите платформи оставали на ниската цена, разказал пред разследващите бивш служител на “Амазон”, който е работил в екипа по ценообразумане именно с алгоритъма “Неси”.

Алгоритъмът е помогнал на “Амазон” да увеличи маржините на своите печалби. Според изчисления на Федералната комисия по търговия платформата на Безос е направила печалба от 1 млрд. долара благодарение на алгоритъма. Пред “Уолстрийт джърнъл” разследващ определя тези печалби като пари, измъкнати от американските домакинства, за да постигне “Амазон” свръхпечалби.