Джейхан Ибрямов от ДПС: Възможно е правителство с втория мандат

„Разбира се, че е възможно правителство с втория мандат. В България има политици и партии, които са загрижени за бъдещето на страната и на гражданите, но най-вече да има нормалност, диалог и да функционират всички системи. Има, но на първо място трябва да се възстанови диалогът, обсъжданията, темите, които касаят България“.

Това заяви зам.-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов.

Дали мандатът да бъде върнат със съответните аргументи или да бъде приет и да се положат максимум усилия– това трябва да е решение на партията, поясни той.

„Вчера чухме от нашия председател д-р Чакъров да казва – ние ще положим максимум усилия този процес да извърви нормалния си ход, който е по процедура. Първият мандат е изчерпан. Докато не бъде изчерпан вторият да не говорим дали ще бъде или не. Нека да бъде изчерпан, да отидем към третия и след това отиваме на избори. Кой ще получи и как ще получи – органите на партията трябва да решат“, допълни Ибрямов и каза, че се надява решението да бъде взето насъбиране.

По думите му има напрежение между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и председателя Делян Пеевски. Всичко зависи от почетния председател, каза той.

„Конфликт е много тежка дума, нищо необичайно. Няма наши, ваши редици, има едно ДПС. Това са хора, които изпълниха волята на д-р Ахмед Доган. Той ни покани и отидохме да се видим и да обсъдим цялостната ситуация. Бъдете убедени, че всички, които бяхме там казаха всичко, което се е случвало в продължение на година и нещо. В най-скоро време това напрежение ще бъде потушено. Надявам се, че оттук нататък няма да има никакви повишавания на това напрежение“, допълни Ибрямов.

По думите му на вчерашната среща в лятната резиденция на Доган в „Росенец“ не е коментирано изключването на Делян Пеевски от ДПС.

„Не е в моите правомощия да казвам да бъде или да не бъде изключван. В най-скоро време почетният ни председател ще излезе с изявление.

Обсъждахме моделите на управление, които ние сме свикнали да виждаме в Движението и сегашния модел на управление – как функционират централните органи, централният съвет, ЦОП как би трябвало да функционира, как се взимат решенията и как би трябвало да се взимат, спазван ли е уставът, партията има два съпредседатели и всичко, което уставът обединява като начин на функциониране в партията“, каза той.

По думите на Джейхан Ибрямов Ахмед Доган отблизо следи всичко, което се случва в ДПС.

В събота почетният лидер на ДПС Ахмед Доган събра част от актива на партията в лятната си резиденция в парк „Росенец“ край Бургас. След близо три часа закрито заседание, Джевдет Чакъров направи изявление. Той призна, че в момента ДПС не функционира в нормалния си вид.

Съпредседателят на ДПС поясни, че присъствалите на срещата в „Росенец“, са тези, които са се съобразили с устава на партията. Чакъров заяви, че трябва да има стабилност в страната и да се положат всички възможни усилия за съставяне на правителство.

Сред срещата, подкрепящите Доган публикуваха снимка от „Росенец“ с почетния председател на ДПС и текст: „Връщане назад няма! Автентичното ДПС“.

До напрежение в партията се стигна заради гласуването на кабинета, предложен от ГЕРБ-СДС.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV в деня на гласуването на правителството Рамадан Аталай обяви, че Ахмед Доган е поискал движението да не го подкрепя. Същия ден той беше изключен от парламентарната група на ДПС.

Делян Пеевски каза, че такова желание от страна на Ахмед Доган е имало, но той ще изпълни волята на хората. По думите му между него и Доган няма разрив в личен план.

В крайна сметка 14 от 30-те депутати на ДПС гласуваха „против“ кабинета с премиер Росен Желяков. Сред тях е и Джевдет Чакъров.

Междувременно станаха известни редица случаи, в които местни структури пишат писма до Доган с въпроса – какво се случва с ДПС, както и такива, които отказват да се съобразят с изключването си и да предадат печатите на местните структури.

Младежкото ДПС подкрепи Ахмед Доган след възникналото в партията напрежение. От организацията определиха събитията като „тревожни“, но уверяват, че няма да се поддадат на опитите за раздор и зрелища в партията.