Джулиан Асандж е освободен от затвора във Великобритания

Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е освободен от затвора във Великобритания, съобщиха от екипа му и публикуваха видео с Асандж, докато се качва на самолет. Той прекара пет години в затвора „Белмарш“ в Лондон, докато оспорваше искане на САЩ за екстрадицията му, където му бяха повдигнати 18 обвинения за разпространение на класифицирана информация.

Асандж ще сключи споразумение за признаване на вината си по едно от обвиненията, но няма да влиза повече в затвора, тъй като присъдата ще се приспадне от времето, прекарано в „Белмарш“ от 2019 г. досега.

„Джулиан Асандж е свободен. Той напусна затвора с максимална сигурност „Белмарш“ сутринта на 24 юни, след като прекара там 1901 дни“, написа „Уикилийкс“ в социалната мрежа X/Twitter. – „Той беше пуснат под гаранция от Върховния съд в Лондон и беше освободен на летището в Станстед следобед, където се качи на самолет и напусна Великобритания“.

„Уикилийкс“ заяви, че международната кампания за освобождаването на Асандж е създала „пространство за дълъг период на преговори с министерството на правосъдието на САЩ, което е довело до сделка, която все още не е официално финализирана“.

„Тъй като той се завръща в Австралия, благодарим на всички, които стояха до нас, бориха се за нас и останаха напълно ангажирани в борбата за свободата му”, пише „Уикилийкс“.

Според писмо от американското министерство на правосъдието, Асандж ще се яви в съда в Сапиан, в северните Мариански острови, територия на САЩ в Тихия океан, в 9 часа местно време в сряда. „Очакваме, че подсъдимият ще се признае за виновен по обвинението… заговор за незаконно получаване и разпространение на класифицирана информация, свързана с националната отбрана на САЩ“, се казва в писмото.

Министерството на правосъдието заяви, че очаква Асандж да се върне в родината си Австралия след производството.

Асандж попадна в полезрението на ЦРУ, ФБР, Държавния департамент, министерствата на отбраната и на правосъдието на САЩ за публикуването на правителствени документи от 2010 г., доказващи участието им във военни престъпления, включително убийството на цивилни, сред които и журналист от „Ройтерс“, в Ирак.

През март 2017 г., два месеца след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, „Уикилийкс“ публикува документи, свързани с програмата на ЦРУ за извършване на масов, неоправдан шпионаж на американски граждани и чуждестранни политици. Както показват 8 761 документа, агенцията харчи парите на данъкоплатците, като дублира подобна програма на Националната агенция за сигурност на САЩ и инсталира зловреден софтуер, наречен „Weeping Angel“, на телевизорите на Samsung, за да подслушва потребителите.

Ето как „Уикилийкс“ коментира документите, наречени „Vault 7“: „Веднъж заразен, Weeping Angel поставя телевизора в режим на „фалшиво изключване“, така че собственикът погрешно мисли, че телевизорът е изключен, а всъщност работи, записва всички разговори и ги изпраща по мрежата на таен сървър на ЦРУ“.

Разследване на Yahoo News разкри бързия и яростен отговор от тогавашния директор на ЦРУ Майк Помпео: Той е възложил на агенцията да разработи план за отвличане и убийство на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж. Планът не беше реализиран, но САЩ принудиха посолството на Еквадор, където журналистът беше получил политическо убежище, да го предадат на властите във Великобритания, за да бъде екстрадиран в САЩ.