Е-рецептите отново стават задължителни

От днес окончателно отпадат хартиените рецепти за антибиотици и определени антидиабетни препарати. Не се допускат изключения нито за лекари, нито за зъболекари, които да продължат да изписват лечение по този начин, съобщава Нова.

Отложеното до края на март запазване на хартиения вариант няма да бъде удължено.

Издадените до 31 март хартиени рецепти ще важат шест месеца, когато са за многократно изписване, и един месец при еднократното изписване на дадено лекарство. Пациенти с такива бланки няма да бъдат връщани, уточняват от Министерство на здравеопазването.

В края на миналата година здравното министерство върна възможността за хартиени рецепти. Преди това – в средата на октомври 2023 г., бе обявено, че те остават в миналото.

Въпреки че системата за издаването на е-рецепти бе подготвяна в продължение на две години, въвеждането ѝ беше съпроводено с много грешки и трудности.

Сега системата е тествана и може да работи и офлайн. При офлайн режим рецептата ще се запазва в мобилното устройство и когато се възстанови връзката с интернет, ще се изпраща към здравната информационна система.

За да получи лекарствата си, пациентът трябва да съобщи ЕГН-то си и датата на издаване на рецептата. Според фармацевта Яна Узунова генеричното заместване остава проблем.

„Не съм получила официална информация дали е разрешен. Има проблем с мобилното приложение за изписване на рецепти. Не трябва да ставаме заложници на дигитализацията на всяка цена, трябва да имаме алтернативи на хартия, каквито вече нямаме. Не е изчистено и как да се помни датата, на която да се идва в аптеката за лекарства по НЗОК“, посочи тя.

Целта на въвеждането на е-рецептите е да се избегне свръхупотребата на антибиотици и да се сложи края на злоупотребата с антидиабетни медикаменти. Според фармацевтите занапред ще е невъзможно човек да си купи лекарство, без то да му е предписано от лекар.