€100 глоба в Гърция, ако шофираш с… яке

100 евро глоба и отнемане на книжка за 30 дни, ако шофираш с дебело палто в Гърция! Санкцията за нарушаване на разпоредбите на член 13, параграф 2 от Гражданския процесуален кодекс е парична и административна. Използването на подходящо облекло, когато сме зад волана на превозното средство, е особено важно, тъй като определя лекотата, бързината и ефективността на нашите движения.

През зимата много от нас не свалят якетата си, когато сядат на шофьорската седалка, което почти сигурно ще ни създаде проблем при евентуален пътен тест.

Съгласно член 13, параграф 2 от Гражданския процесуален кодекс, водачът на автомобил е длъжен да гарантира, че има пълна свобода по отношение на движенията на крайниците си, за да може свободно да извършва всякакви маневри, необходими за безопасно движение по обществен път.

Ако шофирате с дебело яке или палто, има вероятност да бъдете глобени при евентуална проверка, докато в случай, че стане  пътнотранспортно произшествие с облекло, което ограничава свободата на движение и е доказано, че е допринесло за инцидента, тогава нещата стават още по-сложни.