Европа
Европа

Един призрак броди…

Един призрак сякаш броди из Европа. Само сменяше държавата, над която да увисне. А сега направо се извиси над континента.

Та Европейският парламент улеснил свободното пътуване из Евросъюза. Чудесна новина. Такива трябва да чуваме по-често. Подобно поведение показва, че можем да следваме най-важните си принципи, сред които е свободата на движение. Всички знаем, че големият глас на Стария континент е този на Германия. Е, доживяхме Германия да е либералният член в семейството ни, а фашизмът да лъха от някогашните Съюзници.

Споменатият по-горе призрак е този на национализма, ако се чудите. По някаква причина думата „националист“ стана положителна в българския език преди години и хората си мислят, че е еднаква с „патриот“. Само дето не е. Национализмът е крайна форма на тесногръдие и може само да опъва бодлива тел, не е градивен, носи около себе си страх и мирише на фашизъм.

А същата тъпотия се разпространи и в други държави. Сега Британия например иска да напусне ЕС и не й пука какви последици и рани ще отвори в нещо, в чието създаване е била деен участник някога. Защо? Заради тъпи популисти, които са като комари – кацат, пият кръв и изчезват, а след тях и малария да има, дреме им.

Призракът, който някога увисна над Германия и докара Хитлер на власт, сега разпиля пипалата си из цяла Европа. И (оценете иронията!) Германия остана сред малкото разумни гласове срещу него. Все още има някакъв шанс, докато Германия е силна и германците не се оставят на пропагандата на хибридни войни или на реални, но изкуствено създадени войни, които умишлено ни заливат с бежанци, за да ни дестабилизират; и докато управляващото мнозинство на Стария континент е от умерени и либерални политици, а не чугунени глави, които говорят с лозунги вместо с нормална реч и обичат да плашат собствените си съграждани, та белким ги изберат, за да ги „спасят от лошите“.

По-свободното движение е глътка свеж въздух насред купчината националистически боклук, който се изля заради гадния номер, който ни спретнаха с бежанците. Европа има шанс да живее. Все още!