Екшън: Политик отнесе бутилка бира в главата

Лидерът на крайнодясна нидерландска популистка партия Тиери Боде беше ударен по главата с бирена бутилка в понеделник при нападение, извършено два дни преди произвеждането на парламентарните избори в Нидерландия в сряда, предаде „Асошиейтед прес“.

Лидерът на партията „Форум за демокрация“ Тиери Боде беше откаран в болница в град Грьонинген, след като бе нападнат по време на предизборно събитие, съобщи партията в своя публикация в социалната мрежа Х. „Изглежда, че всичко ще бъде наред“, се добавя в съобщението.

По-късно беше уточнено, че 40-годишният Боде е бил приет за лечение от травматолог, след като бил ударен по главата и в близост до окото с бирена бутилка. Пострадал е и охранител.

На кадри от публикувано в социалните мрежи видео се вижда как нападател се присмива на Боде в бар. След това лидерът на крайнодясната партия бързо е отведен, а нападателят е надвит.

Говорител на полицията каза, че има задържан по подозрение в извършване на атаката. Мотивите все още се разследват.

„Форум за демокрация“ изскочи на преден план на местните избори през 2019 г., след като ги спечели с повече от 1 милион гласа. Оттогава партията е разтърсвана от вътрешно недоволство, но въпреки това контролира пет места в 150-местната долна камара на нидерландския парламент. Според проучване на общественото мнение, публикувано в понеделник, „Форум за демокрация“ ще спечели между три и пет места в парламента на предстоящите избори.

Миналия месец Боде беше ударен с чадър по главата по време на събитие в белгийския град Гент.

Изпълняващият длъжността премиер Марк Рюте заяви в своя публикация в Х, че е „напълно неприемливо Тиери Боде да бъде нападнат отново. Казвал съм го и преди и сега го повтарям категорично: Не докосвайте политици“, добави той. Рюте каза още, че се е свързал с Боде, за да му пожелае добро здраве.