Хартиените бележки за извиняване на отсъствия би трябвало вече да са история

Елбележките тръгнаха с драми, вижте

Въпреки че още преди да станат задължителни, вече имаше над 40 000 електронни бележки за извиняване на отсъствия, родители продължават да виждат в тях усложнение, вместо облекчение. И с е-бележката прегледът остава задължителен, а в издаването на документа все още се срещат неясноти и технически спънки.

В първите 15 дни от началото на учебната година извинителните бележки можеха да се издават и на хартия. Въпреки това, през този период над 3300 лекари са издали и над 40 000 електронни бележки. От 1 октомври т.г. обаче формата за извинение на ученическите отсъствия следва да е само електронна. Според указанията на три министерства – на здравеопазването, на електронното управление и на образованието – дори медици, които не работят със здравната каса, ще могат да издават е-бележки, родители все още се чудят как лекарят, при когото са отишли на частен преглед, ще им издаде такава.

Най-честото оплакване на родители в социалните мрежи е, че детето е посетило специалист, който няма връзка с националната здравно-информационна система (НЗИС). „Директорът на училището на дъщеря ми не можа да ми посочи, в кой документ точно е описано въвеждането на електронна бележка, нейният задължителен характер и как се процедира при изключение“, пита майка. В такива случаи съветът е да се посети и личният лекар, което е двойно разкарване.

Макар и рядко, системата дава и засечки. „Синът ми е болен, бяхме при УНГ, защото има проблем със сливиците. УНГ специалистът даде бележка, но не успя да издаде електронна – системата имаше някакъв проблем, иначе опита. Та сега си имаме хартиена бележка, но не знам дали тя изобщо важи“, сподели майка във „Фейсбук“.

В случай на технически проблеми указанията на министерствата гласят, че е-бележката може да се издаде на по-късен етап – след като тези проблеми се отстранят, както и че дори да няма интернет, лекарят пак може да издаде е-бележка, защото системата работи и офлайн.

Доста родители изразяват мнения, че наложеното в момента задължително издаване на електронна бележка не е съобразено със съществуващата здравна система и нейната специфика, както и че не са отчетени някои специфични казуси, заради което наричат е-бележките дори „дигитален затвор“.

„Ако детето ми има електронна медицинска бележка за 5 дни, но се почувства добре и искаме да се върне на четвъртия, може ли да се променят датите на вече издадена медицинска бележка, изпратена вече електронно? Или детето да си стои вкъщи здраво…“, пита родител. „А лекарят може ли да редактира бележката и да я направи само за нужните дни? Или да я издаде след като детето вече е добре, а не при разболяването му? Естествено, след като го е видял при разболяването му“, пита и друг.

Някои майки свидетелстват за това, че децата им са се връщали и по-рано на училище, като в този случай на детето не се пишат отсъствия, въпреки че то има медицинска бележка за отсъствие през въпросния ден. Други обаче споделят, че не им е било разрешава детето им да се върне по-рано. „Не може да се върне по-рано. В нашето училище има наказан класен ръководител за подобно нещо. В момента на връщане на детето е вървяла проверка и са ги хванали“, споделя родител.

КУРИОЗ

Родител е споделил във фейсбук „апел“ на лична лекарка, в който тя призовава родителите на ученици да упражняват контрол над присъствието на децата си в училище. „Аз няма да съдействам в издаване на бележки за минало време, а то и технически ще е невъзможно! Да е ясно отсега и за да няма разочаровани! Не е необходимо да ми звъните и пишете през уикенда, че детето се е разболяло, просто в първия работен ден се явявате в кабинета!

Аз през уикенда не работя и нямам достъп до системата да отразявам работна дейност! Така, че бележки с по не знам колко дати на отсъствия, остават в миналото!“, заявява твърдо тя, въпреки указанията на министерствата, че бележките ще могат да извиняват отсъствия с по 2-3 назад.