Pulling the tab of a beverage can with a left male hand. Opening a refreshment drink like cola or energydrink after a hard day.

Енергийните напитки могат да предизвикат психични заболявания при децата

Повишената консумация на енергийни напитки се свързва и с лош успех в училище

Учени от Университета в Ню Касъл, Великобритания, установиха, че енергийните напитки са свързани с повишен риск от психични заболявания при децата, като тревожност, стрес и депресия, както и с рисково поведение, като употреба на наркотици и предразположеност към насилие, съобщи БТА, позовавайки се на в. „Индипендънт“.

Повишената консумация на енергийни напитки се свързва и с лош успех в училище, проблеми със съня и нездравословни хранителни навици, твърдят учените.

Резултатите, публикувани в списание „Обществено здраве“ (Public Health), подчертават необходимостта от нормативни разпоредби  за ограничаване на продажбата и маркетинга на енергийни напитки сред деца, казват учените.

„Ние сме дълбоко обезпокоени от констатациите, че енергийните напитки могат да доведат до психически стрес и проблеми с психичното здраве. Това са важни проблеми на общественото здраве, на които трябва да се обърне внимание“, казва съавторът на изследването Шелина Висрам.

За изследването учените анализират данните от 57 проучвания, обхванали повече от 1,2 милиона деца и младежи в над 21 държави.

Резултатите показват, че младите хора на възраст между 18 и 35 години, които консумират енергийни напитки всеки ден, спят с около половин час по-малко от тези, които ги пият от време на време или изобщо не ги пият.

Учените установяват също, че момчетата консумират енергийни напитки по-често от момичетата, а при мъжете, които пият две или три енергийни напитки седмично, вероятността да си легнат след полунощ е с 35 % по-голяма, вероятността да спят по-малко от шест часа е с 52 % по-голяма, а вероятността да се събудят посред нощ е с 60 % по-голяма, отколкото при тези, които не ги пият или ги пият рядко.

Енергийните напитки съдържат високи нива на кофеин (около 150 mg на литър) и захар и се предлагат на пазара като средство за повишаване на енергията.

Изследователите установяват също, че колкото повече енергийни напитки пият хората, толкова по-малко спят. Дори само една енергийна напитка от един до три пъти месечно е свързана с повишен риск от нарушен сън, показва новият анализ.