ЕП призна розовото масло за безопасен продукт

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство в сряда компромисен текст, който изключва етеричните масла от новата класификация за етикетите, приравняваща розовото и лавандуловото масло с химически продукти, които може да са опасни за здравето.

Това съобщи българският евродепутат Атидже Алиева – Вели,  член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европарламента.

„Текстът гласи, че продукти от растителен произход, които не са химически или генно модифицирани, няма да бъдат в обхвата на новата класификация. В тези продукции попадат и етеричните масла“, обясни Алиева-Вели пред БНР.

Еврокомисията искаше да приеме регламент, според който съставът на розовото масло се разглежда като смеси и всеки елемент да се изследва за въздействие и да бъде обозначен на етикета, ако носи риск за здравето.

Българските производители на розово масло, както и българското правителство, остро възразиха на тази промяна и настояха пред Брюксел съставът на етеричното масло да се запази като един цял компонент.

„За съжаление нашето настояване изобщо етеричните масла да не се споменават в новото законодателство, не бе прието. Но на този етап българските производители ще продължат да работят така, както са работили“, уточни Алиева.

ЕП е приел, че след шестата година от влизане в сила в действие на новото законодателство, комисията трябва да направи оценка на начина на прилагане, както и на ефекта от това законодателство, което също беше важно за нашите производители, допълни българският евродепутат.

Окончателните текстове ще бъдат приети след преговори между Съвета, Европейската комисия и Европарламента.