Епидемия: Повече от 1 млрд. души по света живеят със затлъстяване

Тази зашеметяваща цифра е достигната по-рано от очакваното, водена от бързия преход от недохранване към затлъстяване в страните с ниски и средни доходи

Повече от 1 милиард деца, юноши и възрастни по света живеят със затлъстяване, сочи анализ, публикуван в списание The Lancet.

Тази зашеметяваща цифра е достигната по-рано от очакваното, водена до голяма степен от бързия преход от недохранване под формата на поднормено тегло към затлъстяване в страните с ниски и средни доходи, казва авторът на анализа и професор в Imperial College London д-р Маджид Езати.

Предишни оценки на Световната федерация за борба със затлъстяването предполагаха, че до 2030 г. ще има 1 милиард души, живеещи със затлъстяване, но този брой е надминат през 2022 г., казва Езати.

Новият глобален анализ, проведен от повече от 1500 учени, се фокусира върху височината и теглото на над 220 милиона души от повече от 190 страни. Той изследва нивата на поднормено тегло и затлъстяване – и двете форми на недохранване, които са вредни за здравето на хората.

Възрастните са класифицирани като затлъстели, ако техният индекс на телесна маса (ИТМ) е по-голям или равен на 30, и класифицирани с поднормено тегло, ако техният ИТМ е под 18.5.

Децата и юношите са определят като затлъстели или с поднормено тегло въз основа на определени критерии за възраст и пол, според проучването.

„Недохранването и затлъстяването са две лица на един и същи проблем – липсата на достъп до здравословна диета“, казва директорът на отдела по хранене и безопасност на храните в Световната здравна организация д-р Франческо Бранка.

Анализът изчислява, че близо 880 милиона възрастни и 159 милиона деца са живели със затлъстяване през 2022 г. Степента на затлъстяване сред децата и юношите по света се е увеличила четири пъти от 1990 г. до 2022 г., докато нивата на затлъстяване сред възрастните са скочили повече от два пъти.

„Много е обезпокоително, че епидемията от затлъстяване, очевидна сред възрастните в по-голямата част от света през 1990 г., сега се отразява и на децата в училищна възраст, и на юношите“, казва Езати за CNN.

Повече затлъстяване, по-малко поднормено тегло

Докато нивата на затлъстяване растат, броят на хората с поднормено тегло намалява в повечето страни. Затлъстяването днес е по-често срещано от поднорменото тегло в две трети от държавите по света, според анализа.

Този преход е най-очевиден в страните с ниски и средни доходи, особено в Полинезия и Микронезия, Карибите, Близкия изток и Северна Африка. Днес те имат по-висок процент на затлъстяване от регистрирания в много богати индустриализирани държави.

Островните нации Тонга, Американска Самоа и Науру се характеризират с най-високи нива на затлъстяване през 2022 г., като повече от 60% от възрастното население живее с това състояние, според анализа.

„В миналото сме мислили за затлъстяването като за проблем на богатите. То сега е проблем на света“, казва Бранка.

Според Езати, изследователите с изненада откриват, че нито една от индустриализираните богати нации – с изключение на Съединените щати, не е била на върха на класацията на страните с най-високо разпространение на затлъстяването през 2022 г.

Той казва, че това е голяма промяна спрямо 2017 – годината, от която е последният глобален анализ на СЗО. Тогава е установено, че САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Обединеното кралство са най-затлъстелите нации.

„Това показва, че преходът е много бърз. Нямаме търпение да се отървем от поднорменото тегло, за да се справим със затлъстяването“, казва Езати.

Политики на глобално ниво

Според Бранка, това е резултат от бързото преструктуриране на хранителните системи в световен мащаб, което не е управлявано от обществени политики.

„Причината, поради която епидемията от затлъстяване напредва толкова бързо, е, че политическите действия не са достатъчно решителни“, казва той. „Разчита се на промяна на поведението, но решенията не докосват структурния елемент – политиките около храната и околната среда.“

Затлъстяването и поднорменото тегло съществуват едновременно в много страни и трябва да се работи успоредно за справянето с тях чрез политически интервенции, които се отнасят и до двете форми на недохранване, допълва той.

Такива политики включват насърчаване и подкрепа на кърменето, данъчно облагане на подсладените напитки, регулиране на маркетинга на храни, насочен към деца, и предоставяне на питателна храна в обществени институции, като училищата, казва Бранка.

Експертът добавя, че селскостопанската реформа, градският дизайн и инвестициите в първичните здравни грижи могат да подкрепят тези действия.

„Връщането на пътя за постигане на глобалните цели за ограничаване на затлъстяването иска работа от правителствата и общностите, подкрепени от основани на научни доказателства политики от СЗО и националните агенции за обществено здраве“, казва генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.

„Това изисква и сътрудничеството на частния сектор, който трябва да носи отговорност за въздействието върху здравето, което оказват продуктите му,“ допълва той.

Бранка посочва, че обществените политики трябва да имат за цел да подобрят наблюдението върху производителите и да осигурят справедлив достъп до здравословна, питателна храна за всички.

Над 3 милиарда души по света все още не могат да си позволят здравословна диета, посочва експертът. „Една от ролите на политиката е да осигури добро здраве на хората, преди те да станат богати“, допълва Езати.

Експертите подчертават и промените в политиките в световен мащаб, които водят до обнадеждаващи резултати. Франция, която стига плато в нивата на затлъстяване в анализа, е приложила национален план, наречен Program National Nutrition Santé, който поставя цели за хранителна политика на ниво промишленост, потребители и научни изследвания.

Страните в Южна Америка започнаха да въвеждат етикетиране на хранителните стойности отпред на опаковката, което включва ясни предупреждения за нивата на мазнини, захар и сол.

Мексико е лидер в данъчното облагане на подсладените напитки, а в Чили преработените храни не могат да се продават на деца, казва Бранка.