Turkish president Recep Tayyip Erdogan looks on during his meeting with his counterpart Serbian President Aleksandar Vucic in Belgrade on September 7, 2022. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP) (Photo by ANDREJ ISAKOVIC/AFP via Getty Images)

Ердоган призовава палестинците към “единство“ срещу Израел

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова палестинците към „единство“ пред лицето на Израел след срещата си с лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в Истанбул, предаде Франс прес.

„Изключително важно е палестинците да действат единно в този процес. Най-силният отговор на Израел и пътят към победата се крият в единството и целостта“, заяви държавният глава, според съобщение на турското президентство.

След неотдавнашното напрежение между Израел и Иран Ердоган подчерта, че „случилото се не трябва да кара Израел да печели позиции и че е важно да се действа по такъв начин, че да се запази фокусът върху Газа“.

Турският държавен глава също така е уверил Хания, че Турция „ще продължи да оказва хуманитарна помощ на Палестина, за да облекчи колкото е възможно повече страданията“ на населението в Газа.

Той отбелязва също, че от миналия октомври досега Турция е изпратила над 45 000 тона хуманитарна помощ в Газа. Ердоган посочи още, че страната му е наложила „редица санкции срещу Израел, включително търговски ограничения“, последните от които бяха въведени на 9 април.