ЕС даде пари за частни жилища и лечение на украинските бежанци в България

Това стана на два транша през декември, като България е в група от четири източноевропейски държави, които ще си разделят парите

Европейската комисия отпусна допълнителни средства на България, за да премести украинските бежанци от почивни бази и лагери в частни жилища и да им осигури допълнителни средства за здравна помощ.

 

Това стана на два транша през декември, като България е в група от четири източноевропейски държави, които ще си разделят парите.

 

По първата програма България, Чехия, Полша и Румъния получават общо 65 млн. евро, за да прехвърлят все още намиращите се в обществени сгради украински бежанци, в частни жилища. А по втората – те ще си разделят 4 млн. евро за допълнителна здравна помощ за бежанците.

„България, Чехия, Полша и Румъния вече могат да използват това допълнително финансиране от бюджета на ЕС, за да помогнат на бенефициентите на временна закрила да се преместят от колективно настаняване към частно жилище, като ги подкрепят финансово през преходния период, както и с езиково и професионално обучение, с достъп до социални и здравни услуги“, се казва в решението на Комисията.

Държавните агенции и неправителствени организации ще имат достъп до парите, за да организират прехвърлянето, като разходването на средствата ще бъде наблюдавано от Брюксел.

Допълнителните средства за здравно обслужване ще бъдат достъпни освен в четирите държави още в Естония, Унгария, Латвия, Литва, Молдова и Словакия. Проектът за разширяване на достъпа до здравна помощ ще се изпълнява заедно с Международната организация по миграция (МОМ) и Световната здравна организация (СЗО). Той ще продължи 24 месеца.

Освен допълнително финансиране за достъп до здравни дейности, парите ще позволят на бежанците да бъдат ваксинирани.

Комисията обясни, че държавите са избрани, тъй като се намират най-близо до Украйна.

В отговор на въпрос на „Дневник“ за конкретното финансиране за България говорител на Европейската комисия заяви, че то не може да бъде прецизирано, тъй като по повечето програми получатели на услуги ще са по няколко държави, като изпълнението ще е съвместно със СЗО и МОМ.

По данни на българското правителство в момента в България има 52 125 украински бежанци. 6919 от тях са настанени в публични сгради и трябва да бъдат преместени в частни жилища.

По силата на европейска директива всички украински граждани в ЕС се ползват от т.нар. временна закрила, която им осигурява прием, достъп до здравни, образователни грижи и до трудовия пазар.

ЕС заплаща по 100 лв. за издръжката на украинските бежанци от своя бюджет.