европейски съюз
европейски съюз

ЕС свърши парите

Европейската комисия иска спешно 2,7 млрд. евро

Брюксел може да прекрати превода на евросредства.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е предупредил, че плащанията ще спрат на 15 ноември, ако не бъдат преведени 2,7 млрд. евро в хазната на комисията. Парите са необходими за покриване на разходите, обяснява Барозу в писмо до европарламента.

„От догодина ЕС ще бъде в реална опасност да спре плащанията и това ще засегне чувствително гражданите и общините“, заяви в изказване в пленарната зала в Страсбург евродепутатът Ивайло Калфин.

Калфин каза още, че намаляването на средствата за 2014 г. с 8 млрд. евро ще се отрази най-вече на програмите за изследвания и иновации, за младежка мобилност и информационните технологии.

Той допълни, че Брюксел предвижда да съкрати разходите за хуманитарна помощ и за бежанците от Близкия изток, за миграция, за поощряване на малкия и средния бизнес, за селско стопанство и за екология.

Парламентът предлага бюджетът на ЕС да бъде 136,1 млрд. евро в плащания и 142,6 млрд. евро в ангажименти. Страните членки настояват съответно за 134,8 млрд. и 141,8 млрд. евро.

От понеделник следващата седмица двете страни в бюджетния спор ще имат 21 дни за компромис. Ако има споразумение, то ще бъде гласувано през ноември. Според очакванията през 2014 г. 90% от плащанията ще покрият стари проекти, като почти няма да останат пари за нови инвестиции.