Мандатът на Йонко Грозев, който в момента е българският съдия в ЕСПЧ, изтича на 12 април 2024 г.

Ето ги кандидатите за БГ съдия в Европейския съд по правата на човека (ИМЕНАТА)

 

Деветима юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това се вижда от протокола от заседанието на комисията за подбор, проведено в края на миналата седмица. По документи до конкурса са допуснати само 7 от кандидатите. Останалите двама имат срок до утре да отстранят нередностите в номинациите си.

Процедурата по подбор на български съдия, който да заеме мястото на Йонко Грозев, чийто мандат изтича на 12 април догодина, беше удължена, след като първоначално не се явиха достатъчно кандидати. Желаещите първо бяха само трима. Този брой обаче е недостатъчен, тъй като страната трябва да предостави на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която избира съдиите в Страсбург, списък с трима класирани и друг с резервни кандидати.

Тримата бяха доц. Катерина Йочева, съдията от Върховния административен съд (ВАС) Искра Александрова и съдията от Административен съд София-град Красимира Милачкова.

След това документи са подали и председателката на Административен съд София-област Мария Попова, бившият директор на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов, който сега ръководи Европейското училище по принудително изпълнение към Камарата на частните съдебни изпълнители, правозащитничката от Пловдив Милена Кадиева и колегата ѝ от Перник Пламен Борисов, Виктор Соловейчик, който е ръководител на секретариата на една от секциите в ЕСПЧ и Татяна Бъчварова, която работи в службата на прокурора в Международния наказателен съд в Хага.

Съдия Александрова, доц. Йочева, Соловейчик и Борисов бяха кандидати и при предишната процедура за подбор на представител на България в съда в Страсбург, при която беше избран Йонко Грозев. Тогава Виктор Соловейчик, заедно със съдията от ВАС Таня Куцарова и Грозев бяха предложени на ПАСЕ от българската държава, припомня „Лекс“.

Соловейчик и Милачкова засега не са допуснати до следващия етап на конкурса. Първият не е представил автобиография на френски език и декларация, че е в състояние пълноценно да осъществява функциите на съдия. Милачкова не е представила официална кадрова справка, която да удостовери професионалния ѝ опит. Ако двамата отстранят тези пропуски до утре, ще могат да се явят на следващия етап – събеседването. То е публично и ще се проведе на 3 април в Съдебната палата в София.

Министерският съвет трябва да приеме решение за одобряване на първите трима и на резервния списък с кандидати и да ги изпрати на ПАСЕ до 21 май 2023 г.

КОНКУРСНАТА КОМИСИЯ

Конкурсната комисия се оглавява от проф. д-р Пламен Панайотов, който е преподавател по наказателно право и наказателно право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет. В комисията влизат още съдията от Гражданската колегия на Върховния касационен съд Илияна Папазова-Маркова, съдията от Върховния административен съд Мира Райчева, доц. д-р Иван Стойнев, който ръководи магистърската програма „Право на ЕС“ в СУ, шефът на дирекция „Права на човека“ в Министерството на външните работи Ангел Банджов, Александър Кашъмов и Станислав Костов от „Български адвокати за правата на човека“.