Ето имената на отвлечените от пирати българи – Данаил и Любомир

39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица е единият българин, отвлечен вчера с от пирати кораба „Галакси лидър“ в Червено море. Информацията потвърди за БНР съпругата на старши помощник капитана Събина Веселинова.

Другият българин е капитанът – 38-годишният Любомир Чанев. Мъжът живее със семейството си във Варна, но корените са му от петричкото село Кавракирово.

Екипажът е бил на плаване с автомобиловоза от около месец и половина, не е имало проблеми, разказа за БНР съпругата на старши помощник капитана. Събина Веселинова не пожела гласът ѝ да бъде излъчен в ефир, но разказа, че Данаил Веселинов работи за варненската компания посредник за наемане на екипажи „Стамко“ от 13 години и никога не е имал проблеми. 

За последно двамата съпрузи са се чули в събота, ден преди отвличането на кораба. „Беше усмихнат, нямаше проблеми и притеснения, всичко беше наред“, разказа съпругата на Данаил Веселинов.

Според нея отвличането на кораба в неделя е станало внезапно, но не изключи и да са намесени политически причини, свързани с военния конфликт в Близкия изток.

„Никой не ни е търсил за искане от откуп или да ни предаде съобщение от съпруга ми“, разказа още Събина Веселинова.