Ето къде: Българинът спестява 12 000 лв. за 3 месеца

Да стегнеш куфарите за гурбет и да контактуваш с близките си по вайбър, не е за всеки. Трябва да си готов на кардинална промяна, много да ти е писнало или да се намираш в безизходица в родината си. Тежко е да си „сам сред чужди“, но явно не толкова, колкото „беден сред свои“. В огромната си част българите, избрали да напуснат родните си места, са заминали именно заради безпаричие и липса на перспектива тук.

В десетилетието 2011-2021 година България официално е „изпуснала“ 300 441 души в чужбина. Парите, които те изпращат на роднините за покриване на сметки и инвестиции в недвижимост, все още остават най-стабилната чуждестранна инвестиция в България.

Според националните статистики на различни държави и според Евростат, в момента живеещите в Германия българи са над 390 000, в Испания са над 114 000 (неофициално са двойно повече), в Гърция и Италия – съответно 69.5 хиляди и 49.2 хиляди. Обединеното кралство също е с голяма българска диаспора. Според официалните данни на английското правителство към септември 2021 г. почти 331 хиляди българи са подали документи за статут, но не всички ще го получат.

Брекзит в Обединеното кралство всъщност доста обърка пазара на работна сила за чужденци. Оттогава определено има  отлив към Острова, основният поток от българи е към Нидерландия, Германия, Испания, Италия, посочва Руслан Тодоров, мениджър на „Otto work force“ за България, Румъния и Хърватия. В тази агенция дестинация №1 е Нидерландия. Изпращаме около 100 души всяка седмица, или годишно около 5000, дава ориентир мениджърът.

Договорите са с различен срок – има сезонни, за по три месеца, обичайно са за шест с опция за удължаване. Според наши клиенти при неразточителен живот за тримесечие в Нидерландия могат да се спестят поне 6000 евро, разказва още Руслан Тодоров.

Свободните работни места са предимно в сферата на логистиката и производството. Складовата работа не е нито трудна, нито тежка физическа и е подходяща и за мъже, и за жени. Хубаво е кандидатите да поназнайват английски, за да общуват пълноценно с шефовете и колегите си. В Нидерландия всички говорят английски и за българите е много по-лесно, отколкото в Германия например, където местните предпочитат немския, коментира Тодоров. Часовата ставка за работа в логистични центрове и складове варира между 10 и 12 евро нето.

За работа на поточни линии в производството заплащането е сходно и обикновено става дума за хранително-вкусовата промишленост. Има обаче допълнителен бонус – предприятията дават пакети от произведената продукция на служителите си или най-малкото – продават им ги на супер намалени цени. Така разходите за храна падат доста.

В Амстердам например има голям цех за месо, в който се трудят много българи. Те редовно получават такива пакети.  В месопреработвателните предприятия обаче има известно неудобство заради ниската температура – около 3-4 градуса, но работниците са със специално облекло.

Агенцията подпомага кандидат-гурбетчиите по време на целия процес на релокация. Одобрените сами избират как и кога да пътуват до чуждата страна, там пък получават съдействие за настаняването. Квартирите, обикновено къщи, са предназначени за шестима души, като кухнята е обща.

Те се заплащат от българите по 120 евро на седмица. В тази сума обаче влизат всички режийни, така че не дължат нито цент повече. До работното си място пък могат да пътуват с велосипед – хем здравословно, хем приятно. На място в Нидерландия има координатор, който съдейства на българите през цялото време. А отделно от това и 24-часова телефонна линия, отново на български.

БЪРЗА ПРОВЕРКА

Първо правило при работа с посредническа агенция е, че те не взимат комисиона за услугата си. Фирмите получават възнаграждение само и единствено от чуждите работодатели. Така че, ако някой ви поиска пари, за да „задвижи документите“, това е измама.

Документите пък при кандидатстване в чужбина в общия случай са много малко – свидетелство за съдимост, лична банкова сметка и документ за самоличност.

КОЙ КЪДЕ

Испания и Франция ползват БГ работници предимно сезонно, за работа в селското стопанство. За там пътуват нискоквалифицирани хора, без специфично образование, които са живели в малки населени места и знаят как се бере грозде например.

Докато за Нидерландия и Германия хващат самолета нерядко и висшисти, които имат възможност да заемат и мениджърски позиции. Ето защо посредническите агенции са въвели нова терминология – „международни служители“, което да замени „гастарбайтери“.

От бакшиши в туризма се вадят по 1000 евро

Ако имате английски на добро ниво, можете да започнете доста добре платена за нашите географски ширини работа. Круизните кораби все още усилено търсят служители, въпреки че сезонът им отдавна започна. В момента има свободни позиции за сервитьори в корабните ресторанти срещу 2500 евро на месец, стюарди за каютите и работници за кухнята взимат също толкова.

Естествено, кандидатите могат да разчитат на храна и настаняване на борда и освен това на бакшиши, които според агенцията за набиране на персонал са между 600 и 1000 евро на месец. Готвач пък може да се пласира още по-добре. Месечната заплата за тази позиция е 5000 евро, показва бърза справка из обявите на агенциите.

Монтажник на тръби в Ротердам пък може да разчита на още по-добро заплащане – между 5500 и 7000 евро, в зависимост от това дали е готов да полага извънреден труд в събота. Иначе работното време е осем часа пет дни в седмицата. Надникът за един час е 40 лева, а за съботния ден – 50 лева. Има обаче и изисквания към кандидатите – английски на работно ниво, опит с разчитането на чертежи и схеми, а предишен опит като монтьор или техник в производствена фирма се счита за безспорно предимство.

А какво ще кажете да тръгнете за гурбет абсолютно без пари! Работодателят осигурява транспорта до Мемимнен, плаща за квартирата, дава по 14 евро дневни за храна и отделно плаща по 14.50 евро бруто на час. На месец стават между 2200 и 2500 евро, голяма част от които могат да се спестяват, тъй като всичко друго е осигурено. Става въпрос обаче за работа, която не е подходяща за всеки – служител за товаро-разтоварна дейност на тамошното летище.

Работата е на смени, като последната може да приключи и в 23 часа. Изисква се шофьорска книжка, владеене на език – немски или английски, и експедитивност, защото багажите трябва да се товарят, разтоварват и сортират за кратко време с оглед на графика на пристигащите и заминаващите самолети. Естествено, нищо не става на ръка, използва се транспортна лента, електро- и мотокари, контейнери, специални колички за превоз на багажите и друга техника, но все пак и физическа сила е необходима.

Куриери за „Амазон“, които да разнасят пратки в района на Вайтърщадт, Германия, също получават по 14.50 евро на час. На ден им се полагат по 14 евро пътни, които са освободени от данъци. Работи се обаче и в събота, а общото трудово възнаграждение стига до 2700 евро нето.