Ето кой ще управлява имотите за милиарди на Сливенската епархия – митрополит Арсений

Викарият на Пловдивския митрополит Николай Ролекса – Знеполският епископ Арсений, беше избран за нов Сливенски митрополит, под чиято власт вече са зърковни имоти за милиарди. Вотът на Светия синод беше в неделя.

Епископ Арсений получи гласовете на 7 от духовниците. За него гласуваха Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският Игнатий, Пловдивският Николай, Западно- и Средноевропейският Антоний, Русенският Наум, Старозагорският Киприан и Доростолският митрополит Яков.

Другият претендент за Сливенски митрополит – Мелнишкият епископ Герасим, получи 5 гласа. За него гласуваха Врачанският митрополит Григорий, Ловчанският Гавриил, Варненският Йоан, Неврокопският Серафим и Видинският Даниил.

Връзки

Знеполският епископ Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий. Арсений е най – младият епископ в Българската православна църква.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян“. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив.

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската православна църква за епископ може да бъде ръкоположен духовник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е преминал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски сан става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит.

Скандали и протести

Изборът на Сливенски митрополит беше белязан от протести и скандали. През февруари Сливенската епархия трябваше да излъчи двама кандидати за поста, от които Светият синод да избере новия митрополит на мястото на покойния Йоаникий. Тогава основните претенденти бяха викариите на Ловчанския, Сливенския и Пловдивския митрополит – Михаил, Йеротей и Арсений (който сега беше избран официално за поста). След избора в Сливенската епархия до крайния етап за избор на митрополит стигнаха Михаил и Йеротей. Резултатите обаче бяха касирани от Светия синод, а на същото заседание беше приета и наредба, според която само висшият клир може да участва в избора на митрополити. Така се изключват гласовете на миряните.

Първичните избори в Сливенската митрополия породиха съмнения за наговаряне при гласуването, за да може на финала да стигнат точно тези двама кандидати, а финалният избор да падне на върху Йеротей, тъй като Михаил се смяташе за аутсайдер.

Решенията на Светия синод за касиране на изборите и промяна на правилата, по които се провеждат, предизвика протести в Сливен. Последваха контрапротести в София, на които присъстваха основно хора от Пловдивската епархия. Последва препотвърждаване на решението за касиране на изборите, но и отмяна на спорната наредба.

Така се стигна до втория опит за избор на Сливенски митрополит, който в крайна сметка завърши с посочването на Арсений.

Предстои избор на патриарх

На 30 юни Българската православна църква трябва да проведе избори за нов патрирах след смъртта на Неофит. Делегатите, които ще участват в Църковния събор, трябва да бъдат избрани от епархиите на 2 юни. След това – на 20 юни, Светият синод ще се събере, за да излъчи тримата номинирани за патриаршешския престол.

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений би трябвало да участва в гласуването, но не отговаря на условията, за да бъде номиниран за патриарх. От ръководителите на 13-те епархий на Българската православна църква 9 могат да бъдат номинирани за поста. Един от тях – Николай Пловдивски си направи самоотвод. Така потенциалните кандидати остават 8:

  • Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф;
  • Великотърновски митрополит Григорий
  • Плевенски митрополит Игнатий
  • Ловчански митрополит Гавриил
  • Варненски и Великопреславски митрополит Йоан
  • Русенски митрополит Наум
  • Врачански митрополит Григорий
  • Видински митрополит Даниил.