Ето колко взимат банките за теглене от банкомат: Как можем да спестим

Тегленето на малки суми от банкомат означава, че плащате такса всеки път

Случвало ли ви се е да теглите по 20, 50 или 100 лева от банкомат? А знаете ли, че можете да изтеглите накуп и сума, по-голяма от максималните 400 лева, посочени в менюто на повечето устройства (в случай че дневният ви лимит позволява това)?

Тегленето на малки суми от банкомат означава, че плащате такса всеки път. Например, ако изтеглите 1 000 лева на 10 пъти, това ще ви струва между 13 и 15 лева. В случай че ги изтеглите наведнъж, ще спестите между 12 и 14 лева.

Тяхна справка показва, че банките у нас продължават да повишават – макар и с бавни темпове, таксите при теглене от банкомат. Това важи в най-голяма степен за ползването на ATM устройства на други финансови институции, а не на издалата картата.

Какви са таксите на най-големите банки у нас? 

Най-голямата банка в страната (бел. ред. по размер на активите към 30 септември 2023 г.) Обединена българска банка таксува клиентите си с 0.30 лева при всяко теглене от собствен банкомат, както и с 1.30 лева за трансакции, осъществени на ATM-и на други банки.

Подобни са таксите и на Банка ДСК – 0.29 лева за собствените устройства и 1.38 лева за всички останали. Таксата при Уникредит варира за различните видове карти. Тя е между 0.28 и 0.30 лева при теглене на собствени банкомати и 1.35 – 1.50 лева за тези на други банки.

Пощенска банка, Първа инвестиционна банка, Алианц Банк и Централна кооперативна банка също таксуват по 0.30 лева тегленията на собствени ATM устройства.

Таксите при ползването на чужди варира от 1.30 лева за Алианц Банк до 1.40 лева при Пощенска банка и 1.50 лева за Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка.

Таксите на останалите две банки, влизащи в топ 10 на най-големите банкови институции у нас (освен държавната ББР), Инвестбанк и ПроКредит банк са 0.30 и 1.50 лева, както и 1 и 1.50 лева.

* В проучването са сравнени само основните банкови карти за физически лица, а не златните или платинени пакети, предлагани от банките, при повечето от които няма такса за теглене на ATM.