Ето я „промяната“: Кирил Петков хвали ДПС

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков допусна, че правителството може да издържи и четири години, но отбеляза, че ако някои от партиите се изкушат да сложат лично-партийните си интереси пред тези на държавата, кабинетът може да съществува и много кратко.

Петков коментира темата в интервю за предаването „Неделя 150“ по Българското национално радио, цитиран от БТА.

„Зависи от дисциплината на всеки един от участниците. Ако дисциплината на всеки един от нас е да сложи националните приоритети, описани в програмата, която сме заложили, над лично-партийните интереси, това правителство може да продължи дълго“, заяви Петков.

Той добави, че всеки ден трябва да се взимат много решения и всяко едно се отразява на партийните и националните интереси, като отбеляза, че в ПП „сме готови да плащаме голяма политическа цена, докато резултатите са правилни“.

Във връзка с бюджета за образование и култура, Кирил Петков каза, че той е рекорден, ако се гледа общо. По думите му диалогът с представители от сектора на културата трябва да продължи по отношение бюджета за 2024 г., за да има повече средства, които да бъдат обвързани с по-ясни резултати.

Той изрази сигурност, че парите за култура ще са повече, ако има диалог.

Във връзка с предложенията за промените в Конституцията Петков коментира, че, за да ги има, са били необходими над 160 гласа, а ДПС са били важни, колкото и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ, за да бъде този проект реалност.

По думите му, докато резултатите се случват, тези мнозинства не могат да бъдат укорими, но, ако крайните резултати не отговарят на целите – „тогава ние ще отсечем и мисля, че и колегите от ГЕРБ осъзнават това“.

За избора на ръководители на регулаторите, Петков подчерта, че единственото важно е дали предложените хора имат качествата за длъжността, за която участват. Не е важно кой предлага, а как отсейваме кандидатите, категоричен е той.

„Ако видим, че Димитър Главчев не изпълнява функциите, по никакъв начин първоначалната подкрепа няма да продължи“, декларира той и добави:

„Ако успеем да държим стандарта на добър професионалист, независимо от това от кой е предложен, това си заслужава. Ако се разпределя по квоти, това е най-ужасното нещо, което може да се случи на държавата. Не трябва да има партийни квоти. Ако искаме да има баланс – ние осъзнаваме, че трябва да има предложения от различните групи, но този баланс не трябва да става, само защото е предложен от този човек или тази група. Крайният резултат трябва да е достатъчно добър човек за тази позиция“.