Евелин Банев-Брендо се предаде доброволно

Обявеният за международно издирване Евелин Банев, по прякор Брендо, се е предал доброволно тази сутрин около 7:30 часа.  Това съобщават от МВР. Според източници на NOVA Банев се е появил пред Централния софийски затвор. Полицията ще го предаде на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Припомняме, че Евелин Банев, по прякор Брендо, изчезна малко, след като получи 6 години затвор за пране на пари. През 2018 година той беше обявен за международно издирване от българските власти, които не го откриха на адреса му, за да го отведат в затвора. Още тогава Румъния го издирваше заради 10-годишна присъда за наркотрафик, а в Италия го чакат 20 години затвор отново заради дрога по аферата „Кокаинови крале“.

„В момента се извършват процедури по установяване и съответно превеждането му да изтърпи присъда в затвора в град София. Лицето е обявено за издирване с международна бюлетина през 2018 година. Той ще търпи именно тази 6-годишна присъда, заради която е обявен за издирване, при първоначално строг режим”. Това коментира министърът на правосъдието Мария Павлова.

По думите на Павлова „най-вероятно той ще бъде предаден на Италия или на Румъния, където също има влезли в сила присъди”. „През годините неговите защитници на няколко пъти са подавали молба да му бъдат акумулирани присъдите и той да изтърпи едно общо наказание в България. Предполагаме, че и този път ще постъпи такава молба. Последното произнасяне на Апелативния съд в София е, че молбата на защитниците му се оставя без разглеждане и не се образува дело, тъй като лицето не е установено на територията на България и не е редовно призовано. Към момента това основание е отпаднало. Предполагаме, че отново ще бъде образувано такова дело и най-вероятно ще има произнасяне на съда по отношение на акумулиране на присъдите”, обясни правосъдният министър. И допълни, че ако съдът се произнесе – Банев ще изтърпи едно общо наказание в България.

Павлова подчерта, че „лицето е било за международно издирване и се предполагало, че не пребивава на територията на страната”. „Не сме били уведомени предварително, че той възнамерява да се предаде в днешния ден. И за нас донякъде беше изненада. Служителите на двете дирекции – Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция „Охрана”, реагираха своевременно и лицето в момента се намира в Съдебната палата. Предполагаме, че до обяд ще бъде приведен в затвора. Предстоят му и медицински прегледи, преди да бъде въдворен в затвора”, заяви правосъдният министър.

„Тази сутрин в 7:30 часа Евелин Банев се яви на входа на Софийския затвор заедно с адвоката си. Той беше с лична карта с изтекъл срок. Има да изтърпява присъда от 6 години лишаване от свобода”. Това обясни на брифинг директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.

По думите му след освидетелстването на Банев в МВР болница той ще бъде въдворен в затвора. „Колегите са предприели всички действия по установяване на вероятните начини, по които Банев би могъл да влезе в България – дали е бил с фалшиви документи, или е преминал през „зелена граница”, подчерта Илков.

Той допълни, че „колегите не са разговаряли с Банев, тъй като върви дългата процедура по настаняването му в затвора”.