Евродепутат на нож с властта: Кабинетът дреме за Шенген

„Регионът ни трябва да стане по-видим“. Това заяви евродепутатът Петър Витанов, който лансира идеята за създаване на балканско обединение. „Регионалното сътрудничество в Европа има дълбоки корени“, отбеляза евродепутатът по БНР, като даде примери с Бенелюкс, балтийски съюзи, скандинавски съюзи, а Вишеградската четворка посочи като пример за възможностите, които дава регионалното сътрудничество.

„Гърция, България, Румъния имат общи предизвикателства“, смята Витанов.

„Черно море, особено след войната в Украйна, придоби стратегическо значение. Сигурността на доставките, търсене на алтернативни трасета и алтернативни доставки на природен газ или на петрол, търсене на алтернативни маршрути за ВЕИ, които имат огромен потенциал в региона. Черно море се превръща в стратегически важно място не само за Русия и Турция“, коментира Петър Витанов.

По думите му парадоксално страна на другия край на света – САЩ, има закон за защита на интересите си в Черно море, а страните от региона нямат обща стратегия.

По темата за Шенген евродепутатът изтъкна, че не вижда правителството да прави нещо съществено по този приоритет:

„Тепърва да се говори за промяна на общественото мнение в Австрия е несъстоятелно. Трябва да се търси подкрепата на големите и влиятелните сили в Европейския парламент, защото въпросът не опира само до Хага и Виена. Трябва да се търси по-явна подкрепа от страна на Германия, която може да бъде двигател за определени процеси. Сякаш българското правителство се лута, не знае какво да направи.“

Въпросът с мигрантите очевидно не е решен, въпросът с корупцията също не е решен. Управляващите са длъжници, подчерта Петър Витанов.