Евродепутат от ЕНП: България трябва да приеме всички мигранти, стигнали от вас до Австрия

Няма краен срок за разширяването на Шенген, каза евродепутатът Лукас Мандл

„България трябва да поеме всички сирийски и афганистански бежанци, преминали нелегално границата на страната и хванати в Австрия“.

Това заяви австрийският евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) Лукас Мандл в интервю пред Виктория Петрова.

Той каза, че когато България получи зелена светлина за така наречения „въздушен Шенген“, австрийците не са мислили за следващи изисквания, за да ни допуснат като пълноправни членове.

„Всъщност всички мигранти, които са влезли нелегално през България и Румъния и са задържани в Австрия, трябва да бъдат върнати в България и Румъния възможно най-бързо и без ограничения в броя, за да се извърши там подходящата процедура за получаване на убежище. В крайна сметка трябва да си сътрудничим с Дъблинските стандарти, които са в сила от толкова дълго време, а в случая с България те са актуални по настоящем за сирийците и афганистанците“, каза евродепутатът.

По думите му няма краен срок за разширяването на Шенген.

„Ако трябва да бъдем сериозни и да останем отговорни, честно казано, все още няма пътна карта или график с краен срок за разширяването на шенгенското пространство. Високо ценим партньорството и приятелството ни с България и с Румъния“, допълни Лукас Мандл.