Евродепутатите призоваха терористичната организация Хамас да бъде разбита

Евродепутатите отново заявяват правото на Израел да се защитава, но осъждат непропорционалния му военен отговор в Газа

Евродепутатите призоваха всички заложници да бъдат незабавно освободени, терористичната организация „Хамас“ да бъде разбита, а огънят да бъде прекратен, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент.

Те призовават още да се възобновят усилията за намиране на политическо решение. В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите изразяват своята дълбоката скръб за невинните жертви от двете страни на конфликта.

Въпреки че категорично осъждат терористичната атака, извършена от „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, те също осъждат непропорционалния военен отговор на Израел, който причини безпрецедентен брой смъртни случаи сред цивилното население.

Европейските депутати подчертават, че Израел има право да се защитава в рамките на международното право, което означава, че всички страни в конфликта трябва непрекъснато да правят разграничение между бойци и цивилни граждани, и че нападенията трябва да бъдат насочени единствено срещу военни цели, а цивилното население и гражданската инфраструктура не трябва да бъдат обект на нападение.

Членовете на ЕП посочват още, че има неотложната необходимост от пълен, бърз, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп до и през цялата Ивица Газа и изискват незабавно възстановяване на критичната инфраструктура.

Резолюцията призовава и за европейска инициатива за връщане към решението, основано на съществуването на две държави и подчертава абсолютната необходимост от незабавно възобновяване на мирния процес. Тя приветства инициативата „Ден на мира в Близкия изток“, предприета от Европейския съюз и Арабската лига непосредствено преди нападенията.

Евродепутатите също изразяват пълната си подкрепа за Арабската инициатива за мир от 2002 г., която предлага пълно нормализиране на отношенията между Израел и всички арабски държави в замяна на пълното изтегляне на Израел от всички палестински и арабски територии, окупирани от 1967 г. насам, и настояват за пълноценно включване на Палестинската власт в този процес.

От ЕП изискват и прекратяване на окупацията на палестинските територии и подчертават, че израелските селища на Западния бряг, включително Източен Йерусалим, са незаконни съгласно международното право. Осъдено е и увеличаването на насилието от страна на екстремистки заселници, извършвано срещу палестинците, и се призовава за налагане на ограничителни мерки от страна на ЕС на екстремистки заселници, които нарушават правата на човека и международното право.

Резолюцията подчертава силната подкрепа на ЕС за работата на Международния наказателен съд и Международния съд на ООН и призовава лицата, отговорни за терористичните актове и за нарушенията на международното право, да бъдат подведени под отговорност.

„Вземането на заложници и умишлените нападения срещу цивилни лица, както и насилствено преместване на население, са сериозни нарушения на международното право“, предупреждават членовете на ЕП.

Текстът беше приет с 312 гласа „за“, 131 „против“ и 72 „въздържал се“.