Европа ли? България няма работеща аларма при бедствия

 

Южното Черноморие постепенно се възстановява след водния ад, но бедственото положение остава. Четири са потвърдените жертви. Армията се включва в разчистването на пораженията.

Междувременно стана ясно, че България, която уж е модерна европейска държава, си няма работеща система за ранно предупреждение, която да се задейства при връхлитащо бедствие.  

„Сирените се включват само в Деня на Ботев и при учебни тревоги и никога при реални бедствия“, коментира бившият министър на екологията Борислав Сандов в четвъртък сутринта по бТВ.

Думите му бяха потвърдени от Николай Николов, бивш шеф на Пожарната и настоящ консултант на президента Радев.

А обяснението, което инж. Николов даде, е потресаващо – не е ясно кой трябва да преценява и да решава, че е настъпил моментът да се уведоми населението. Все пак държавата работела по въпроса – решението се нарича BG Alert.

Това е система за ранно предупреждение, която ще праща съобщения до хората чрез смартфоните, вкл. и указания какво да правят, обясни главен комисар Николов.

Като член на ЕС България е длъжна да има система за известяване – по силата на еврорегламент.

Двата общински язовира над Лозенец са поели ударната вълна и са спасили района от още по-големи беди и разрушения, обяви в четвъртък сутринта кметът на Царево Георги Лапчев по бТВ. Единият язовир е бил напълно празен и е побрал огромни обеми водна маса, това е спасило стотици хора в района, иначе целият комплекс „Оазис” нямаше да съществува, обясни Лапчев.

Кметът няколко пъти натърти в тв ефир, че темата за безогледните сечи, сухи дерета и безобразното застрояване била „мантра“ и единствената причина за опустошенията сега били рекордните валежи. В социалните мрежи се появиха множество коментари, че за водния апокалипсис са допринесли човешки действия и бездействия.

Има сигнали за засипани дерета и неподдържани корита, които трябва да се проверят, коментира бившият екоминистър Борислав Сандов.

Възстановяване

Приоритет е възстановяване на инфраструктурата. Нанесените щети се оценяват на десетки милиони, съобщи  БНР в обзор на събитията от последните часове.

Ще бъде изградено временно съоръжение при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от разрушения мост на второкласния път Царево – Варвара.

Шосето Царево – Синеморец остава затворено, защото мостът в края на град Царево в посока Синеморец е извън строя.

Мостът при къмпинг „Нестинарка“, който пропадна, вече е възстановен. Пуснато е и движението между Синеморец и Ахтопол. Двата язовира в района на Царево ще бъдат напълно източени, за да бъдат спешно ремонтирани стените им, които са повредени от мощната вълна.

Междувременно екипи на Агенцията за социално подпомагане правят огледи на място. Пострадалите от потопа могат да кандидатстват за помощ от държавата. Предвиждат се по 1512 лв. за възстановяване на къщи и жилищни помещения. Отделно се отпускат и 2500 лева за повредените електрически уреди.

Възстановява се поетапно водоподаването в населените места, засегнати от наводненията, съобщи правителствената информационна служба. Всички екипи на ВиК-Бургас са на терен и работят. Възстановено е водоподаването при Караагач и Лозенец. Утре по обяд ще бъде възстановено и водоподаването в Резово, след подмяна на помпа. В Бродилово, където също се очаква подмяната на изгоряла помпа, има осигурена вода за два дни. В село Заберново няма вода, закарана е водоноска. Има проблем с довеждащ кабел към помпената станция. Ще се извика външна лаборатория, за да се открие точното място на аварията, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Работи се по канализацията в Царево и Караагач, но все още не е възстановена – вероятно ще е необходим допълнителен външен ресурс. Пробите от водата от язовир “Ясна поляна” вече са в норма. Работи се по изпомпване на водата от Пречиствателна станция „Царево” – тя е най-пострадала, след което съвместно с EVN ще се извърши ремонт на ел. съоръжения. Токът в Арапя е пуснат. Осигурена е техника от ВиК-Пловдив и техника от ВиК-Стара Загора.

Обход

Обходният маршрут за моторни превозни средства до 12 т от Царево в посока Ахтопол преминава по третокласния път Китен – Царево, подминава се входът за Царево и на следващата отбивка се завива наляво покрай електроразпределителната станция и пожарната, поясни пътната агенция.  Преминава се през квартал „Мандрата“ до ул. „Нестинарка“, през квартал „Василико“, къмпинг „Нестинарка“ до кръстовището за село Бродилово и от третокласния път III-9901 до Ахтопол и обратно.

Къпането в морето забранено

Остават в сила мерките за сигурност, наложени от РЗИ – Бургас. Къпането в морето се преустановява за 48 часа заради замърсявания. Властите обявиха още, че питейната вода от водопроводната мрежа временно не трябва да се използва за пиене и готвене, а само за битови цели.