Европейската прокуратура разследва некачествен ремонт на варненско училище

Европейската прокуратура е започнала разследване на ремонта на варненското училище „Димчо Дебелянов“, чийто ремонт на ремонта се извършва за четвърти път от 2019 г. до сега заради некачествено извършени строителни работи. Това е съобщил кметът на Варна Благомир на среща членове на администрацията си, ангажирани с образователната база в града. Коцев е поискал пълно разследване на всички пропуски в строително-ремонтните работи, така че отговорните да понесат пълна отговорност за некачественото изпълнение.

 

Проблемите с качеството на ремонта, извършен в училище „Димчо Дебелянов“ във Варна, станаха публични в средата на февруари 2022 г., когато в страницата му в интернет се появи тревожно съобщение. В него родителите на учениците бяха информирани, че заради опасност за живота и здравето на децата – последица от ремонта, завършил през 2019 г., те трябва да преминат на онлайн обучение за неопределен период от време. Със същото съобщение училищното ръководство информираше, че строително-ремонтните дейности са били одобрени и приети от комисия, която е подписала акта за въвеждане в експлоатация на сградата.

 

По-късно се оказа, че първоначалното изпълнение на покрива на сградата напълно се разминава с проекта. Той е бил изграден с много по-голям наклон от проектирания, липсвали са отдушници, гръмоотвод снегозадържащи елементи. Елементите на покривната конструкция са били поставени на по-големи разстояния от обичайната практика и т.н. Проверка на „Дневник“ в началото на м.г. показа, че до спечелването на обществената поръчка за ремонт на училището дружеството „Рич 5“ – победител в търга, на практика не е имала постоянно наети служители, освен управителя й – Стоянка Стоянова. Според справка в регистъра на Националния осигурителен институт, до 2015 г. дружеството е имало само един осигурен служител, през 2016 те стават 9, а през 2017 намаляват до трима.