Европейски магистрати искат проверка на България заради тормоз на съдии

Магистрати от цяла Европа иската проверка на България заради тревожните събития със съдия Владислава Цариградска и „системния тормоз“ на бившия шеф на Върховния щасационен съд (ВКС) Лозан Панов. Това става ясно от разпространено от Съюза на съдиите писмо на европейски организации.

Европейпейските магистрати искат от комисаря по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс и от комисаря по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович да проучат ситуацията с независимостта на съдебната власт в България.

Писмото е подписано от четири европейски организации на магистратите – MEDEL (Европейски магистрати за демокрация и свободи), Европейската съдийска асоциация, фондация „Съдии за съдии“ и Асоциацията на европейските административни съдии.

„Като представители на основните европейски организации на съдии и прокурори, се обръщаме към Вас, за да изразим силната си загриженост относно положението на съдебната система в България, където – и то наскоро – бяха съобщени случаи на съдии, изложени на натиск и сплашващо поведение във връзка с изпълнението на професионалните им задължения“, пишат магистратите до двамата комисари.

Те заявяват, че искат да насочат вниманието на Рейндерс и Миятович към „изключително тревожните събития, свързани със съдия Владислава Цариградска„. Посочват, че тя е жертва на клеветническа кампания и заедно със съдията Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд бяха изслушани през 2020 г. от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

„За заплахите и натиска, за които съдия Цариградска нееднократно е съобщавала от 2019 г. насам, наказателното производство е образувано едва през май 2023 г. и все още не са повдигнати обвинения срещу никого. След последните ѝ публични изявления относно получените заплахи, съдия Цариградска отново е обект на медийни атаки и заплашителни съобщения, до такава степен, че от февруари тази година отново са назначени мерки за охрана“, пишат четирите европейски организации на магистрати.

В писмото си до комисарите европейските съдии обръщат внимание, че това не са единични случаи. Те припомнят „системния тормоз“ и заплахите за живота на съдия Лозан Панов, по времето, когато беше председател на ВКС.

Европейските магистратите напомнят, че основните принципи на независимост на съдебните системи изискват съдиите да решават разглежданите от тях дела безпристрастно, без каквито и да било ограничения, неправомерни влияния, натиск, заплахи или намеса – пряка или косвена.

„Във всеки случай, в който тези условия не са гарантирани, задължително и конкретно задължение на държавните институции е да реагират незабавно и да защитят съдиите, както по отношение на тяхната физическа неприкосновеност, така и по отношение на обществения им образ. Защитата на съдиите означава защита на върховенството на правото и на предпоставките за справедливи и безпристрастни решения. Бездействието на държавните органи по отношение на заплахите и атаките срещу отделни съдии създава допълнителен риск от подкопаване на независимостта на съдебната власт като цяло, предизвиквайки смразяващ ефект и създавайки климат на недоверие, който възпира съдиите да упражняват свободно своите права и да изпълняват професионалните си задължения“, заявяват магистратите от цяла Европа.

Те отправят три искания към комисарите по правосъдието и по правата на човека.

Първото е да обърнат внимание на положението на съдия Цариградска, която е изправена пред „сериозен натиск и заплахи за това, че действа независимо, че открито разобличава посегателствата срещу независимостта на съдебната власт и смело се бори за върховенството на закона“.

Второ е спешно да поискат от българските власти допълнителна информация и разяснения по случая.

Трето – да проучат ситуацията в България и да предприемат „необходимите стъпки, за да бъде гарантирано наличието на независима съдебна власт“.

Наскоро съдия Владислава Цариградска обяви, че на електронната поща на Окръжния съд в Плевен, където работи, всеки ден се получават писма, с които е сплашвана да мълчи. Тя направи това по време на изслушването си в нарочната комисия в парламента, която трябва да проучи мрежата на убития на 31 януари Мартин Божанов – Нотариуса.

Цариградска е заплашвана от Нотариуса, а след смъртта му получи и съдебна охрана, за която е настоявала пред прокуратурата още преди месеци.

„Имате деца. Преди два дни получих най-смущаващия имейл: Кажете ѝ на съдия Цариградска, ако не млъкне, децата и съпруга ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовира“, обърна се към депутатите Цариградска.

„Този механизъм и тази мафиотска структура, която беше изправена и срещу мен, се случва с много сериозно политическо влияние, медийно участие, злоупотреба от страна на прокуратурата както с бездействие, така и с репресивно разследване, както и със злоупотреба със специални разузнавателни средства или с частни компроматни банки“, каза още Цариградска пред депутатите.

Тя посочи, че освен убитият Мартин Божанов – Нотариуса в цялата дейност за натиск са участвали и адвокати. Припомни как през годините са пренебрегвани фактите и доказателствата, които е давала на прокуратурата.

Според съдията използването на специални разузнавателни средства е един от начините за натиск върху магистрати. Били са подслушвани кабинети на съдии, което е тежко нарушение на съдийската тайна, посочи Цариградска. Тя призова да се провери какви преписки срещу магистрати има в прокуратурата от 2010 г. насам.

„Съдебната власт трябва да се изчисти, но вие имате задачата да изчистите политическия чадър“, обърна се Цариградска към депутатите.