Франция заяви, че не държи големи запаси от стари оръжия, които би могла да освободи за Украйна, и вместо това е доставила по-сложни оръжия, по-специално крилатата си ракета „Скалп“.

Служител на НАТО заяви, че няма планове алиансът да изпрати бойни части на място: „Украйна има право на самозащита, а ние имаме право да я подкрепим.“

Високопоставен европейски служител в областта на отбраната обаче заяви, че изявлението на Макрон е било с цел създаване на възпиращ ефект и двусмисленост по отношение на Русия, като добави: „Всички знаят, че в Украйна има западни специални сили – те просто не са го признали официално“.

Френски официални лица твърдят, че Макрон не е предлагал западните войски да бъдат изпратени масово на фронтовата линия, но че вече не е табу да се изключва участие.

Те също така заявиха, че западните войски потенциално биха могли да участват чрез ограничени мисии, като разминиране, поддръжка и ремонт на оръжейни системи или подпомагане на охраната на границите на други държави, застрашени от Русия, като Молдова.

Глас в подкрепа на Макрон дойде от Литва, където съветник на президента на страната заяви, че правителството „открито“ обсъжда дали да изпрати войски, които да помагат за обучението на войници в Украйна.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис добави: „Времена като тези изискват политическо лидерство, амбиция и смелост да се мисли нестандартно. Инициативата, която стои зад вчерашната среща в Париж, заслужава да бъде обмислена.“

Но Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, заяви пред репортери, че ако НАТО изпрати войски да се бият в Украйна, войната с алианса „няма да е вероятна, а неизбежна“.

Притесненията относно рисковете от ескалация на отношенията с Русия са в основата на вътрешнополитическия спор в Германия относно това дали да се изпратят ракети с голям обсег „Таурус“ на Украйна.

Украйна заяви, че спешно се нуждае от оръжия с голям обсег, за да се опита да атакува военната логистика на Русия и да спечели спешно необходимото време.

Но Шолц заяви в понеделник, че страната му може да се окаже „участник във войната“, ако изпрати ракетите „Таурус“. Той добави: „Германските войници в никакъв случай и на никое място не трябва да бъдат свързвани с цели, които тази система достига“ – нито в Украйна, нито в самата Германия.

В тънко завоалиран шамар по адрес на Берлин в понеделник вечерта Макрон заяви, че някои съюзници продължават да казват „никога“ на танкове, изтребители и ракети с далечен обсег за Украйна и в началото на пълноценната война преди две години са предложили само да изпратят „спални чували и каски“.

„Днес [всички осъзнаваме, че] трябва да направим повече, по-бързо и по-силно, да изпратим ракети и танкове“, каза френският президент.