ФАЛИТ по Великден: 35 лв. за кило агнешко, 32 – за козунак

Великден ни изпразва джобовете заради високите цени на всички хранителни стоки. Именно заради инфлацията над 70 на сто от българите през тази година ще празнуват вкъщи вместо на хотел, ресторант или в чужбина. И това пестене обаче няма да е достатъчно заради високите цени на основните храни, които ще направят празничната трапеза с между 30 и 50 на сто по-скъпа спрямо същата преди година.

Агнешкото на трапезата ни за Великден и Гергьовден тази година ще ни струва средно по 30-35 лева за килограм, показва проверка на Труд news в магазинната мрежа. В големите вериги могат да бъдат намерени и мръвки на цени от по 25 лева за килограм, както и такива на промоция от по около 18 лева за килограм, но обикновено става въпрос за вносно или дълбоко замразено месо, с по-ниско качество, обясниха производители. Реално цената на агнешкото месо се увеличава близо три пъти от фермата до трапезата.

 Тази година цената на прясно месо от производител върви по 12-14 лева за килограм. Трябва да се има предвид обаче, че това е цената за цяло животно, а между 40 и 50 на сто от теглото е фира, тоест цената реално е почти двойно за чистото месо – по около 25 лева за килограм.

В магазинната мрежа заради транспортни разходи, логистика, осигуряване на нужните количества и сложените надценки цената за килограм българско агнешко достига около 30-35 лева. Цените са с около 30 на сто по-високи спрямо миналата година, когато агнешкото директно от производителите се търгуваше средно по 8-10 лева за килограм, а в магазина се предлагаше на цени от 20-25 лева за килограм.

Цената в магазините обаче не се определя от стопаните, а от прекупвачите. В магазинната мрежа крайната цена не е определена от българските животновъди, обясни още месец преди празника председателят на Националната асоциация “Обединени български животновъди” Бойко Синапов.

Ако все пак решите да пазарувате агнешко от магазина и държите месото да е родно производство, можете да го разпознаете според състоянието му. Прясното българско агнешко е свежо, розово на цвят, а печатът върху него е син. Обичайно то е и малко по-скъпо от вносното.

Нелегален внос има от Северна Македония. Там производителите предлагат цяло агне за 50 лв., обясняват от бизнеса. Така родните производители не са конкурентни на стопаните от съседните страни. Според овцевъдът Красимир Кирилов вносът на агнешко месо от чужбина застрашава големите производители у нас, но не и малките ферми. Причината е, че производството у нас не стига, за да покрие нуждите на населението.

Проверка показа, че специализираните фермерски магазини през последния месец предлагат цели агнета, както и половин или четвърт животни, като цената при закупуване на цяло агне излизаше под 30 лева. Отделно се прибавяше в цената комплект, а главата се даваше като бонус за цяло животно.

Повечето от тези животни обаче вече са изчерпани, а при поръчка за нови, ако въобще се намерят такива, цената е поне с 3-5 лева по-висока. В повечето квартални магазини не зареждат агнешко за празника заради високите цени, а правят списъци с клиенти и зареждат само по поръчка, показа още проверка на Труд news.

Цените на козунаците в частните пекарни също са умопомрачителни, като килограмът излиза колкото агнешкото – по 32 лева за килограм, оплака се на Труд news читател.

Според него, за да прикрият баснословните суми производителите опаковат сладкото изкушение с грамаж от 300 до 500 грама. Значително по-скъпи ще са и яйцата, които ще боядисаме. Средната цена на едно яйце в магазините е около 50 стотинки, при условие, че на едро се търгуват по 42 стотинки. През миналата година на борсите са стрували 28 ст., докато в магазините – около 35 стотинки за брой.

Празничната салата е на почти същата цена като миналата година. Краставиците на едро вървят от 3 до 3,80 лева за килограм, според това дали са вносни или оранжерийни, докато в магазините са по лев отгоре.

През миналата година цената им е варирала от 2,70 до 3,50 лв./кг на едро или с близо левче по-малко в магазините. В същото време през тази година доматите са по-евтини спрямо предходната, така е цената се балансира. Кромид лукът обаче за година е поскъпнал двойно, а салатата с 10-20 ст.