“Фашизмът не е алтернатива“: Десетски хиляди германци протестираха срещу крайната десница

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" се обяви за масови депортации на хора с чуждестранен произход от страната

Десетки хиляди души излязоха по улиците на северния германски град Хановер, за да протестират срещу десния екстремизъм, като подобни митинги се провеждат в цялата страна, предаде ДПА.

Бившият германски президент Кристиан Вулф и премиерът на провинция Долна Саксония Щефан Вайл бяха сред протестиращите на площад „Опера“ в Хановер.

Организаторите определиха броя на участниците на 35 000 души, като заявиха, че тази оценка е в съответствие с данните на полицията.

Протестиращите носеха плакати с лозунги, сред които „Ние сме различни“ и „Фашизмът не е алтернатива“.

Протестите в цялата страна бяха предизвикани от репортаж на уебсайта за разследващи новини „Коректив“(Correctiv), който разкри, че членове на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AзГ) са провели среща с крайнодесни екстремисти през ноември в Потсдам. На срещата са присъствали и членове на консервативния Християндемократически съюз (ХДС), най-голямата опозиционна партия.

На срещата в Потсдам крайно десните екстремисти са обсъждали теми като „ремиграция“ – термин, който често се използва в крайно десните среди като евфемизъм за експулсиране на имигранти и малцинства, включително и на натурализирани германски граждани.

В събота в няколко германски града, включително във финансовия център на страната Франкфурт, се проведоха митинги срещу AзГ.

Председателят на надзорния съвет на „Сименс“ Джо Кезер предупреди за възраждането на десния екстремизъм в Германия.

„Ако всичко е така, както се съобщава, тогава това е абсолютно възмутително“, каза Кезер, който е и председател на надзорния съвет на „Даймлер Трък“, в интервю за Ройтерс, във връзка със съобщенията за среща на десни екстремисти в Потсдам.

Коментарите на Кезер идват, след като лидери на германски компании, включително производителят на чипове Infineon и производителат на химикали Evonik изразиха своите опасения по-рано тази седмица.

Като изтъква поуките от историята на Германия, Кезер предупреди за щетите по имиджа на Германия в света и призова германския бизнес публично да предупреди за последиците. Той заяви, че ще участва в демонстрациите срещу десния екстремизъм, които се провеждат в много градове.